1
Briga o dišnom sustavu

Što je mjerač vršnog protoka?


Očitanja na mjeraču vršnog protoka govore vam koliko su vam otvoreni dišni putovi kako biste mogli kontrolirati astmu1.

  Što je mjerač vršnog protoka?

  Mjerač vršnog protoka cijenom je pristupačan, prijenosan, ručni uređaj za osobe s astmom koji se upotrebljava kako bi se izmjerilo koliko dobro zrak prolazi iz pluća. Mjerenje vršnog protoka s pomoću tog mjerača važan je dio kontroliranja simptoma astme i sprječavanja napada astme te bi trebalo biti dio vašeg osobnog akcijskog plana za astmu2.
  Zašto trebam mjeriti snagu daha?
  Vršni protok mjera je koja pokazuje koliko brzo možete ispuhati zrak iz pluća kad snažno izdahnete nakon punog udaha. Ta mjera zove se "vršni izdisajni protok" ili "PEF". Praćenje PEF vrijednosti jedan je način na koji možete znati je li astma pod kontrolom ili se pogoršava1. Zatim, u kombinaciji s propisanim planom terapije astme, možete poduzeti odgovarajuće mjere kako biste vratili kontrolu nad astmom.
  Praćenje astme
  Ako je astma pod kontrolom, dišni putovi bit će otvoreni pa ćete moći brzo ispuhati zrak iz pluća, što će rezultirati očitanjem visokog vršnog protoka. Međutim, ako astma nije pod kontrolom, dišni putevi će se suziti te nećete moći tako brzo ispuhati zrak, što će rezultirati očitanjem nižeg vršnog protoka.
  Kako se mjeri2?
  Vršni protok mjeri se pomoću malog ručnog uređaja koji se zove mjerač vršnog protoka. Ljestvica je u jedinicama litara po minuti (lpm). Kad puhnete u usni nastavak, mali indikator će se pomaknuti ovisno o tome koliko brzo pušete. Indikator će se zaustaviti na mjestu koje predstavlja vrijednost vršnog protoka. Najviša očitana vrijednost od tri pokušaja treba se zabilježiti kao osobno najbolje očitanje vršnog protoka.

  Vaš zdravstveni djelatnik postavit će indikatore zona u boji na osnovu osobno najbolje brzine vršnog izdisajnog protoka za Vas ili Vaše dijete (najbolje mjerenje vršnog protoka koje se može postići kad je astma pod kontrolom). Mjerenje vršnog protoka bit će u jednoj od tri zone, kao što je prikazano u nastavku.

  Kako se određuje moj osobno najbolji broj vršnog protoka?3

  "Osobno najbolji" vršni izdisajni protok (PEF) najviši je broj vršnog protoka koji Vi ili Vaše dijete možete postići tijekom razdoblja od dva do tri tjedna kad se astma dobro kontrolira. Dobro kontroliranje znači da se osjećate dobro i nemate nikakve simptome astme.
   

  Vaš osobno najbolji PEF važan je jer predstavlja broj s kojim će se uspoređivati sva Vaša ostala očitanja vršnog protoka. Na tom broju temelji se Vaš akcijski plan za astmu, razvijen zajedno sa zdravstvenim djelatnikom.
   

  Uvijek trebate upotrebljavati isti mjerač vršnog protoka i zabilježiti očitanja u tablicu vršnog protoka. Zatim nastavite mjeriti vršni protok svako jutro. Svakodnevna mjerenja pomoći će vam da rano uočite slabljenje protoka zraka i promjene u kontroliranju astme.

  Kako biste pronašli svoj osobni najbolji vršni protok, očitajte vršni protok:
  calendar twice a day icon
  Dva puta dnevno tijekom dva ili tri tjedna kad se astma dobro kontrolira
  time icon
  U isto vrijeme ujutro i rano navečer
  healthcare provider icon
  Sukladno uputama zdravstvenog djelatnika

  Koliko često trebam provjeravati svoj vršni protok?


  Vrijednosti vršnog protoka najbolje su ako se provjeravaju u isto vrijeme svaki dan, po mogućnosti jednom ujutro i ponovo noću3. Pitajte zdravstvenog djelatnika koliko često trebate provjeravati vršni protok.

  Kako očitati mjerač vršnog protoka PersonalBest tvrtke Philips?

  Sustav boja za tri zone

  Zelena zona

  Zelena zona

  zelena zona
  Ako je očitanje iznad zelene oznake, trebate pratiti svoj redoviti plan uzimanja lijekova za kontroliranje
  Žuta zona

  Žuta zona

  žuta zona
  Ako je očitanje između žutih oznaka, astma se možda pogoršava. Slijedite svoj akcijski plan za astmu i u njemu pronađite upute o upotrebi lijekova za ublažavanje simptoma kako biste se vratili u zelenu zonu
  Crvena zona

  Crvena zona

  crvena zona
  Ako je očitanje ispod crvene oznake, odmah trebate zatražiti medicinski savjet.

  Kako kupiti mjerač vršnog protoka PersonalBest


  Mjerač vršnog protoka PersonalBest tvrtke Philips

  Lagan, kompaktan i prijenosan, PersonalBest stavlja Vam praćenje vršnog protoka nadohvat ruke kad god to zatrebate.

  tablica osobno najboljeg

  Uporaba mjerača vršnog protoka PersonalBest tvrtke Philips i briga o njemu

  1. korak
  1. Skinite gornji poklopac
  2. korak
  2. Savijte donji poklopac sa šarkom prema dolje i sastavite dva dijela tako da oblikuju dršku
  3. korak
  3. Gurnite crveni indikator na dno ljestvice
  4. korak
  4. Ustanite i udahnite što je moguće dublje. Usta postavite oko usnog nastavka tako da zrak ne prolazi. Puhnite što možete brže i snažnije
  5. korak
  5. Broj na kojem se indikator zaustavi predstavlja mjerenje vašeg vršnog protoka. Ponavljajte od 3. koraka i napravite 3 mjerenja
  6. korak
  6. Zabilježite najvišu izmjerenu vrijednost u tablicu sa svakodnevnim vrijednostima, bilježeći vrijeme i datum
  ODRICANJE OD ODGOVORNOSTI: 
  Informacije na ovom web-mjestu služe samo u informacijske svrhe i ne smiju se upotrebljavati umjesto savjeta liječnika.

  REFERENCE:
  [1] aaaai.org. Conditions-and-treatments/library/at-a-glance/peak-flow-meter. Pristup: listopad 2017. 

  [2] Asthma.org.uk. All_about_asthma/controlling_your_asthma/resources_to_help_you/peak_flow_diary. Pristup: listopad 2017. 

  [3] Webmd.com. Asthma/guide/peak-flow-meter. Pristup: listopad 2017.