1
Briga o dišnom sustavu

Kontroliranje astme


Uređaji za kontroliranje astme mogu pomoći u učinkovitijoj isporuci lijeka za Vas ili dijete uz istovremeno smanjenje nuspojava.[1,2]

  Razumijevanje na koji kontroliranje astme pomaže

  Zašto je tako važno kontrolirati astmu?

  Mnoge osobe koje žive s astmom misle da je njihovo stanje dobro kontrolirano ako se simptomi javljaju samo povremeno i pretpostavljaju da rjeđa uporaba inhalatora znači da je kontrola nad astmom bolja. Zapravo, to može značiti da Vaš plan terapije astme ne funkcionira onako dobro kako bi trebao, ili da ga se ne pridržavate. No, nuspojave uzimanja lijekova, kao što su okus ili osjećaj lijeka dublje u grlu, mogu Vas spriječiti u redovitom provođenju plana.

   

  Uređaji za kontroliranje astme mogu pomoći u učinkovitijem dopremanju lijeka za Vas ili Vaše dijete uz istovremeno smanjenje nuspojava1,2. Ako se do pluća doprema odgovarajuća količina lijeka uz učestalost koju je zdravstveni djelatnik propisao, možete živjeti slobodnije i s manje simptoma.

  Preuzmite kontrolu!

  Saznajte kako Vam naši uređaji za kontroliranje astme mogu pomoći.

  Cilj je terapije kontrolirati astmu tako da7:

  Checkmark
  Nemate simptome ili imate samo manje simptome tijekom dana3
  Checkmark
  Nema buđenja noću zbog simptoma astme3
  Checkmark
  Ne morate upotrebljavati inhalator za ublažavanje simptoma više od 2x tjedno za tretiranje simptoma3
  test icon
  Kontrolirate li astmu?

  Ispunite kratki test i saznajte

  Globalna inicijativa za astmu (GINA) preporučuje pitanja poput sljedećih za procjenu kontroliranja astme7:

  1. Ako vi ili vaše dijete ima astmu, jesu li među simptomima kašljanje, piskanje ili stezanje u prsima češće od dva puta tjedno? Da ili Ne
  2. Ako Vi ili Vaše dijete imate astmu, ograničava li Vas to u sudjelovanju sportskih aktivnosti ili uobičajenih fizičkih aktivnosti? Da ili Ne
  3. Ako Vi ili Vaše dijete imate astmu, budite li se noću sa simptomima astme? Da ili Ne
  4. Ako Vi ili Vaše dijete imate astmu, upotrebljavate li inhalator za ublažavanje simptoma češće od dvaput tjedno? Da ili Ne
  Ako ste odgovorili pozitivno na bilo koje od ovih pitanja, Vaša ili djetetova astma se možda ne kontrolira dobro. U tom slučaju biste trebali zakazati pregled kod zdravstvenog djelatnika, kako biste raspravili o simptomima te pregledali akcijski plan za astmu.

  Kako biste dobili više savjeta o kontroliranju djetetove astme kod kuće i u školi, pogledajte odjeljke u nastavku:

  Zelena zona cilj je na akcijskom planu za astmu

  Akcijski plan za astmu dokument je koji možete kreirati zajedno sa zdravstvenim djelatnikom, a koji navodi kad i koliko lijeka za kontroliranje astme vi ili vaše dijete treba uzimati svaki dan radi kontroliranja stanja, koliko često upotrebljavati lijek za ublažavanje simptoma i koje dodatne mjere poduzeti ako se simptomi pogoršaju.

  Jednostavni format sa zelenom, žutom i crvenom bojom olakšava vam da utvrdite je li situacija dobra ili se pogoršava te što poduzeti. Ako se upotrebljava s mjeračem vršnog protoka za praćenje funkcije pluća, akcijski plan može Vam pomoći da se pridržavate terapije radi boljeg kontroliranja astme.
  Zelena zona kao cilj
  Sustav boja za tri zone s mjeračem vršnog protoka Philips PersonalBest
  Poboljšajte dopremanje lijeka
   
  Poboljšano dopremanje lijeka

  Kad se inhalator upotrebljava sam, lijek često završi u ustima, grlu i trbuhu. Komora za zadržavanje s ventilom (ponekad se zove inhalacijski nastavak) može poboljšati dopremanje lijeka do pluća gdje je potreban, za čak 4 puta4.

   

  Uzimanje odgovarajuće količine lijeka može pomoći smanjiti svakodnevne simptome i zadržati vas u zelenoj zoni2.

  Pratite vršni protok radi bolje kontrole astme
  Pratite vršni protok radi bolje kontrole astme
  Mjerač vršnog protoka upotrebljava se za mjerenje brzine kojom ispuhujete zrak iz pluća.

  Mjerač vršnog protoka upotrebljava se i kako bi se utvrdilo stavljaju li Vas simptomi astme u žutu ili crvenu zonu akcijskog plana za astmu.
  Dopremite lijek u pluća gdje je potreban
  Dopremite lijek u pluća gdje je potreban
  Zdravstevni djelatnik može Vam propisati lijek za ublažavanje simptoma koji se isporučuje pomoću odmjerno-doznog inhalatora (pMDI) ili raspršivača za terapiju disanja kod pogoršanih simptoma astme. Raspršivači pretvaraju tekući lijek u finu maglicu koja se lakše apsorbira u pluća. Cilj je vratiti Vas ili Vaše dijete u zelenu zonu i osigurati dobro kontroliranje astme. 

  Saznajte činjenice

  Pročitajte više o uobičajenim mitovima o astmi

  Pitajte svog zdravstvenog djelatnika ili ljekarnika o kontroliranju astme

  Pitajte svog zdravstvenog djelatnika ili ljekarnika o kontroliranju astme


  Vaš zdravstveni djelatnik ili ljekarnik može biti vrijedan izvor informacija koje će Vam pomoći da razumijete uporabu uređaja za kontroliranje astme i prednosti koje pruža njihovo dodavanje u akcijski plan za astmu. Neki uređaji za kontroliranje astme dostupni su samo na recept.
  ODRICANJE OD ODGOVORNOSTI:
  Informacije na ovom web-mjestu služe samo u informacijske svrhe i ne smiju se upotrebljavati umjesto savjeta liječnika.

  FUSNOTE:
  [1]  Newman, S.P., et al. Improvement of pressurized aerosol deposition with Nebuhaler spacer device. Thorax, 1984; 39(12) 935-41

  [2]  Asthma.org.uk. Advice/inhalersmedicines.treatments/inhalers-and-spacers. Pristup: siječanj 2016.

  [3] Asthma.org.uk. Advice/manage-your-asthma. Pristup: siječanj 2016.  

  [4] Gardenhire D., Arzu A., Dean H., Myers T. A guide to aerosol delivery devices for respiratory therapists 3rd edition, American Association for Respiratory Care, 2013. 

  [5] U odnosu na prethodni model Aeroneb Go.

  [6] Uz upotrebu 2,5 ml salbutamola.
  [7] ginasthma.org. 2017-gina-report-global-strategy-for-asthma-management-and-prevention. Assessment of Asthma page 29. Pristup: studeni 2017.