1
Briga o dišnom sustavu

  Personalizirani
akcijski plan za astmu

  Personalizirani akcijski plan za astmu (poznat i kao plan terapije) pisani je plan osmišljen od strane vas i vašeg zdravstvenog djelatnika koji pruža upute o načinu kontroliranja astme kod vas ili vašeg djeteta.1

   

  Budući da se simptomi i aktivatori astme mogu razlikovati od osobe do osobe, akcijski plan treba biti personaliziran ili prilagođen astmi pojedinca. Kontaktirajte zdravstvenog djelatnika i dogovorite sastanak kako biste razvili akcijski plan za astmu za sebe ili svoje dijete.

   

  Prije nego što počnete kontrolirati astmu važno je da bolje razumijete svoju ili djetetovu astmu. Koji su rani znakovi, simptomi i aktivatori? Te informacije trebaju se bilježiti u dnevnik ili aplikaciju za astmu. Vodite dnevnik bilo u pisanom ili elektroničkom obliku kako biste bilježili sljedeće:

  Uobičajeni aktivatori astme

   

  Aktivatori mogu biti jedinstveni za svakog pojedinca s astmom.2 Uobičajeni aktivatori:

  • Virusi kao što je virus prehlade ili gripe
  • Alergeni kao što je polen, grinje, spore plijesni, životinjska dlaka
  • Fizička aktivnost (astma izazvana vježbanjem)
  • Hladan zrak
  • Zagađivači zraka i nadražujuće čestice
  • Određeni lijekovi, uključujući beta blokatore, aspirin, ibuprofen (Advil, Motrin IB, drugi) i naproksen (Aleve)
  • Snažne emocije i stres
  • Sulfiti i konzervansi dodani u neke vrste hrane i pića, uključujući škampe, suho voće, obrađeni krumpir, pivo i vino
  • Gastroezofagealna refluksna bolest(GERD), stanje u kojem se kiseline iz trbuha vraćaju u grlo

   

  Važno je pratiti ne samo izloženost aktivatorima nego i pojavu simptoma.1 To su korisne informacije koje Vama i Vašem zdravstvenom djelatniku mogu pomoći ne samo u identificiranju aktivatora astme nego i u osmišljavanju plana za kontroliranje aktivatora. Ti osobni aktivatori i plan za kontroliranje aktivatora trebaju se navesti u akcijskom planu za astmu. 

  Aktivatori astme

  Simptomi i rani znakovi upozorenja

  Bit će korisno i identificirati simptome i rane znakove upozorenja. Primjeri simptoma: buđenje noću, kašljanje, piskanje, stezanje u prsima ili gubitak daha tijekom vježbanja. Simptomi su jedinstveni kod svake osobe. Piskanje neće biti prisutno kod svih osoba s astmom. U nekim slučajevima jedini simptom može biti kašalj3. Akcijski plan za astmu treba sadržavati popis osobnih simptoma i detaljne upute za kontroliranje simptoma.

  Očitanja vršnog protoka

  Očitanje vršnog protoka je mjera koja pokazuje koliko brzo možete ispuhati zrak iz pluća s pomoću mjerača vršnog protoka. Kao i aktivatori i simptomi, očitanje vršnog protoka može biti jedinstveno za svaku osobu s astmom. Stoga je prilikom uporabe mjerača vršnog protoka važno odrediti osobno najbolje očitanje vršnog protoka za Vas ili Vaše dijete. Osobno najbolje očitanje vršnog protoka najviša je očitana vrijednost koja se može postići kad se astma kontrolira. Kako biste odredili osobno najbolji vršni protok, mjerite ga dvaput dnevno tijekom dva tjedna, zabilježite vrijednosti u tablicu vršnog protoka i podijelite ta očitanja sa svojim zdravstvenim djelatnikom. Budući da različiti mjerači vršnog protoka mogu dati očitanja koja se malo razlikuju, važno je da upotrebljavate isti mjerač vršnog protoka. Vaš zdravstveni djelatnik može upotrijebiti ta očitanja za utvrđivanje osobno najboljeg očitanja vršnog protoka za Vas ili Vaše dijete. To očitanje poslužit će zdravstvenom djelatniku kao pomoć u osmišljavanju personaliziranog akcijskog plana za astmu.

  Razumijevanje zona


  Tri zone u kontroliranju astme dio su akcijskog plana za astmu. Zone su jednostavan sustav označen bojama koji pacijentima i roditeljima djece s astmom pomaže u prepoznavanju ozbiljnosti simptoma astme i promjena u vršnom protoku kako bi mogli uzimati lijekove za astmu u odgovarajuće vrijeme i određivati odgovarajuću količinu lijeka. Sustav zona nalikuje prometnim svjetlima pa ga je lako razumjeti.
   

  Zdravstveni djelatnik može upotrijebiti informacije o aktivatorima astme, očitanjima vršnog protoka, simptomima i ranim znakovima upozorenja koje ste zabilježili u dnevniku kako bi osmislio pisani personalizirani akcijski plan za astmu pomoću sustava zona. Naučit će Vas kako upotrebljavati sustav zona za procjenu ozbiljnosti i učestalosti simptoma astme, promjena u očitanjima vršnog protoka te kako pratiti upute za uporabu lijekova za astmu.

   

  Zone (nalikuju prometnim svjetlima) i pisane upute zdravstvenog djelatnika bit će navedene u akcijskom planu za astmu:

   

  Zelena boja znači da se astma dobro kontrolira. Vi ili vaše dijete nemate simptoma, a očitanja vršnog protoka su između 80 do 100% najboljeg osobnog rezultata. Možete nastaviti s uobičajenim aktivnostima. U zelenoj zoni upute o uzimanju lijekova obuhvaćaju pojedinosti o tome kako uzimati svakodnevne lijekove za kontroliranje.

  Žuta boja znači da simptomi postoje, očitanja vršnog protoka su između 50 do 80% najboljeg osobnog rezultata. Trebali biste biti oprezni. Žuta zona sadrži upute o tome koliko često uzimati lijekove za ublažavanje simptoma i kada nazvati zdravstvenog djelatnika.

  Crvena boja znači da Vi ili Vaše dijete imate ozbiljne simptome, a očitanja vršnog protoka su ispod 50% najboljeg osobnog rezultata. Trebate stati i zatražiti medicinsku pomoć. Crvena zona sadrži upute o hitnoj uporabi lijekova za ublažavanje i savjet da se hitno nazove zdravstveni djelatnik ili 112.

  Zone mjerača vršnog protoka PersonalBest


  Mnogi mjerači vršnog protoka imaju indikatore zona koje zdravstveni djelatnik može postaviti na mjeraču vršnog protoka. Jednom kad se postavi, indikator će ukazivati na zelenu, žutu ili crvenu zonu, što će Vam omogućiti da brzo procijenite u kojoj je zoni očitanje vršnog protoka za Vas ili Vaše dijete. Zatim možete pregledati pisani personalizirani akcijski plan za astmu i pratiti upute zdravstvenog djelatnika o načinu uporabe lijekova za astmu.
  Zelena zona

  Zelena zona

  Zelena zona
  Žuta zona

  Žuta zona

  Žuta zona
  Crvena zona

  Crvena zona

  Crvena zona

  Zašto je akcijski plan za astmu tako koristan

   

  Još uvijek niste sigurni koliko je akcijski plan bitan? Možete ga upotrebljavati kako biste:
   

  • utvrdili znakove koji upućuju na pogoršanje astme, tako da brzo možete zatražiti pomoć i smanjiti rizik od napada astme2
  • razumjeli kada i kako uzimati lijek kako biste dobro kontrolirali astmu
  • ponovo uspostavili kontrolu nad astmom u slučaju da inhalator s lijekom za kontroliranje niste uzimali onako kako je propisano
  • znali što učiniti u slučaju napada astme2
  • svakodnevno pratili astmu2
  • obavijestili prijatelje i obitelj što učiniti u hitnom slučaju – pokažite akcijski plan onima koji su vam najbliži2
  • provjerili kad imate sljedeći pregled2
  • zabilježili broj za kontakt zdravstvenog djelatnika.2

  Prestaje li plan vrijediti u slučaju da se astma promijeni?

   

  Akcijski plan za astmu treba pregledati i ažurirati barem jednom godišnje prilikom pregleda astme kod liječnika.1 Ne zaboravite ga nositi sa sobom prilikom svakog pregleda astme, uključujući posjete radi savjetovanja ili hitnog slučaja, tako da se plan može ažurirati sukladno promjenama u načinu kontroliranja astme. Korisno je i bolničkom osoblju kad mogu pregledati informacije u vašem akcijskom planu, naročito ako vam simptomi otežavaju govor.2

  Budite spremni

   

  Popis brojeva za kontakt u hitnom slučaju. Važno je u akcijski plan zabilježiti telefonski broj zdravstvenog djelatnika i telefonske brojeve za hitne slučajeve. Ako je akcijski plan za Vaše dijete, svakako zabilježite svoj privatni broj mobilnog telefona.

   

  Priprema je ključ uspjeha. Jednom kad sastavite personalizirani akcijski plan za astmu, uspostavite plan za njegovu uporabu.

   

  Držite akcijski plan na dostupnom mjestu kako biste mogli brzo djelovatiKopiju držite na dostupnom mjestu u domu – zalijepljenu na hladnjaku. Kad putujete, svakako nosite sa sobom kopiju akcijskog plana i lijekove za ublažavanje astme. Kopiju plana nosite u torbi, ruksaku ili novčaniku kako biste mu lako pristupili.

   

  Pregledajte ga sa svima koji sudjeluju u njezi. To obuhvaća sve članove obitelji kako bi znali što učiniti u hitnom slučaju. Ako akcijski plan pripada djetetu, dajte kopiju plana školama te ga pregledajte s djetetovim učiteljima i trenerom.

   

  Održavajte akcijski plan ažurnim

  Simptomi astme, aktivatori i lijekovi mogu se promijeniti s vremenom. Redovito idite na preglede kod zdravstvenog djelatnika i prilagođavajte akcijski plan po potrebi.

  ODRICANJE OD ODGOVORNOSTI:
  Informacije na ovom web-mjestu služe samo u informacijske svrhe i ne smiju se upotrebljavati umjesto savjeta liječnika.

  REFERENCE:
  [1] mayoclinic.org/diseases-conditions/asthma/in-depth/asthma/art-20044888. Pristup: listopad 2017.

  [2] asthma.org.uk/advice/manage-your-asthma/action-plan. Pristup: listopad 2017.

  [3] Webmd.boots.com. Asthma/guide/asthma-symptoms. Pristup: studeni 2017.