Pripremite espresso ili cappuccino, običnu crnu kavu ili Americano u tren oka uz Philips savjete. Uz Philips savjete provjerit i Philips ponudu potpuno atumatskih aparata za kavu.

    Kava

    Tajne izrade ukusne kave

    Postoji cijela povijest vezana uz tajne izrade ukusne koja je bogata kao i intenzivan okus kave. U prošlosti se ona smatrala hranom, a u današnje vrijeme kava je postala popularno piće i ritual za one koji vole započeti dan s ovim aromatskim stimulansom. Prilikom pripreme kave treba se uzeti u obzir uporaba odgovarajućih količina sastojaka i poštivanje koraka procesa prerade i pripreme. Svi ti aspekti utječu na konačni proizvod tako da je vaša šalica kave puna najboljeg okusa.

    1. Kava - porijeklo i način pripreme


    Legenda nam kaže da je kavu slučajno otkrio Etiopski pastir. Regija u kojoj je otkrivena poznata je kao "kaffa" i nalazi se na afričkom kontinentu, u području Etiopije. Od ovdje se kava proširila do Jemena, a onda u Saudijsku Arabiju, Egipat i Indiju. Kava je ušla u Europu prije tri stoljeća kroz luku u Veneciji, a na te prostore doveli su je Arapski trgovci.

    Trenutno, najpopularnija područja u kojima se uzgaja kava su Brazil, Ekvador, Kostarika, Etiopija, Vijetnam i Indonezija, a vrste kave pripremljene za industrijske svrhe su: arabica, Liberica, robusta i Maragogzpe.

    Kvaliteta zrna kave ovisi o sustavu prženje, koji je također umjetnost i znanost. Pečenjem, zelena zrna kave postići će tamno smeđu boju i intenzivnu aromu. Postoje četiri tehnike pečenja kave:

     

    • Light - svijetlo smeđe boje i okus prženih žitarica i veće kiselosti
    • Medium -  smeđe boje, malo tamnije od one pržene na svjetlosti, nemaju okus prženih žitarica i imaju uravnoteženu kiselost
    • Medium dark -zrna kave imaju mnogo tamniju boju i masnu površinu, a aroma je mnogo intenzivnija
    • Dark - tamno smeđe boje, skoro pa crne. Imaju sjajnu površinu, a pripremljena kava je kisela i ima nisku razinu kofeina

    Cafeaua

    Nakon postupka pečenja, zrno kave se melje i može se koristiti za pripremu kave. Mljevena kava je vrlo osjetljiva i može se brzo oštetiti u dodiru s zrakom, svjetlom, toplinom i vlažnošću. Prije pakiranja, ona se pohranjuje u kontroliranoj okolini, gdje se ugljični dioksid koji se prirodno formirao tijekom procesa pečenja raspršio u prostoriju što omogućava da se održi aroma kave. Pakiranje je osmišljeno za dugo vrijeme održavanja kvalitete kave odnosno same arome.

    2. Tradicionalni utjecaji na pripremu kave

     

    Prije dolaska modernih strojeva za kavu, najkorištenija metoda bila je priprema kipuće kave u čajniku. Iako izgleda vrlo lako pripremiti takvu kavu, također treba uzeti u obzir neke trikove i savjete, a ukoliko se oni uzmu u obzir dobit ćemo šalicu aromatične i ukusne kave. Evo nekoliko načina za kuhanje kave:

    Turska metoda

    Turska metoda

     

    Za ovu metodu možete koristiti već mljevenu kavu ili možete kupiti uređaj za mljevenje kod kuće svaki put kada želite uživati u svježoj kavi. Stavite hladnu vodu u lončić za kavu „đezvu“,  ovisno o količini koju želite. Zagrijte vodu, skinite s vatru i dodajte kavu (za svaku šalicu vode doda se jedna čajna žličica s kavom i malo šećera). Promiješajte dok se kristali šećera ne otope, a zatim stavite lončić na vatru, na mali plamen. Nakon što je kava u loncu zakuhala i digla se na površinu, skinite je s vatre. Kad se njena razina vrati u normalu, ponovite ove korake još dva puta. Zatim ulijte kavu u šalice, a lončić stavite nazad s ostatkom kave na vatru dok kava ponovno ne nabubri. Prelijte ostatak kave u šalice. Za ovu metodu pripreme možete koristiti turski mjedeni čajnik „tursku đezvu“.

    Grčka metoda

     

    Kako pripremiti takvu kavu? Dodajte žlicom puno kave i šalicu vode stavite u čajnik. Promiješajte dok se kava ne otopi, a zatim stavite čajnik na vatru na srednju toplinu. Provjerite je li na sredini čajnika formirana pjena u obliku prstena - znak koji dokazuje da je piće gotovo spremno. Imajte na umu da morate maknuti čajnik s vatre prije nego kava zakuha. Ova kava se također može uživati s šećerom, a ako želite okusiti idealnu kavu, preporuča se koristiti Grčku kavu za pripremu.

    Pješčana kava

     

    Ovo je još jedna Turska metoda izrade kave i zahtijeva korištenje svježe pečenog i fino mljevenog zrna kave. Koristi se tursko-specifičan lonac za mesing, dodajući mlaku vodu za samo jednu šalicu. Kuhalo se onda stavlja u bakreni kotao ispunjen pijeskom, a u mlaku vodu se dodaju dvije žličice kave i jedan šećer. Kuhalo se okreće u pijesku dok se kava ne skuha te se odmah ulijeva u šalicu kako bi se održala Caimac.

    Skalding s kavom

    Skalding s kavom

     

    Skalding kavu je puno lakše pripremiti. Dodajte dvije žličice kave u šalicu, a zatim ih prelijte toplom vodom i nježno promiješajte sve. Kava se može poslužiti nakon što se ona spusti u podnožje šalice. Skalding kava se smatra puno zdravijom jer sprječava oslobađanje dviju spojeva - Gasol i Cafesol, koji utječu na povećanje razine masnoća u krvi.

    Instant kava

     

    Iako ima prednost pripreme puno brže od drugih tradicionalnih metoda, okus instant kave nije tako intenzivan i aromatičan. Osim toga, instant kava može sadržavati umjetne boje i okuse koji smanjuju njenu kvalitetu.

    3. Aparati za kavu - što, kako i kada ih koristimo 

     

    Aparati za kavu imaju prednost jer nude mnogo više mogućnosti i različitih asortimana kave, ali i poboljšanu učinkovitosti, a uz to i sigurnost kvalitete konačnog proizvoda. Dakle, pomoću aparata za kavu sigurno ćete uživati u šalicu intenzivne i aromatične kave. U nastavku su neki od najpopularnijih aparata za kavu, njihove prednosti i način upotrebe.

    Aparat za kavu ili filter kave

    Aparat za kavu ili filter kave 

     

    Filter kava se priprema pomoću filter aparat za kavu, koji je jedan od najčešćih aparata za pravljenje kave. Jedan od aspekata koje trebate uzeti u obzir prilikom kupnje aparat za kavu je temperatura na kojoj se voda zagrijava. Ovisno o vašim potrebama, možete odabrati svoj idealan uređaj. Filter koji koristite može biti papir ili metal. Metalni filter omogućuje prolaz više ulja i čestica kave netopljiv kroz njega, a kava će imati intenzivniji okus, dok je s papirom filter kava jasnijeg, složenijeg i slađeg okusa. Važno je da se filter očisti nakon svake upotrebe aparata.

    Espresso aparat za kavu

     

    Uređaj za espresso aparat je izumljen u Italiji, a s vremenom je postao sve popularniji. Kako funkcionira? Aparat za espresso uređaj tjera toplu vodu da prođe kroz mljevenu kavu, a piće se zatim izlije izravno u šalicu. Krema karamel boje koja se formira na površini kave je glavna karakteristika dobrog espressa. Karakteristika espressa je da kava sadrži 18% manje kofeina nego što je dobiven drugim metodama.

    Series 5000 Potpuno automatski aparat za espresso

    Ovaj proizvod više nije dostupan

    Francuska presa

     

    Stakleni cilindar s filtrom klipa pozicioniran je u poklopcu, koji se koristi za pripremu Američke kave. U cilindar dodajte toplu vodu i mljevenu kavu koja je ostavljena nekoliko minuta da miruje. Na kraju se klip pritisne prema dolje kako bi se tekućina odvojila od zata. Prednost korištenja francuskog tiska je mogućnost transporta i dostupnost zbog malih dimenzija.

    Francuska presa

    Cana moka

     

    Ovo je specifičan uređaj u Italiji i koristi se za pripremu kave slične espresso kavi. Moka šalica se sastoji od unutrašnjosti koja se ispunjava vodom, filtera u koji se dodaje kava i dijela za sakupljanje gdje je gotova kava stigla nakon prolaska kroz filter. Kava se priprema pomoću tlačne vode, a zbog dobivenog visokog tlakadolazi do učinkovitije ekstrakcije kofeina i flavoeces.

    4. Dokazane pogodnosti kave


    Vaša dnevna šalica za kavu nije samo izvor zadovoljstva, već i eliksir za zdravlje. Kava ima dokazano pozitivnih prednosti za tijelo, ali se preporučuje umjerena potrošnja. 3-4 šalice kave dnevno su dovoljne za pozitivan utjecaj na mentalno i fizičko stanje.

    Postoji veza između kave i fizičkog napora - kava koja se ispija 30 minuta prije početka fizičkog treninga osnažuje, energizira i pomaže spriječiti umor mišića.

    Crna kava, bez šećera ili mlijeka, ima manje od 80 kalorija, tako da ne utječe na unos kalorija i pomaže u održavanju ravnoteže i energije u tijelu.

    Kofein pomaže održavati koncentraciju u zahtjevnim vremenima i poboljšava kratkoročno pamćenje, ujedno pomaže u izdržavanju umora koje se može pojaviti u drugom dijelu dana.

    Jutarnja šalica kave, ali i ona koja se konzumira nešto kasnije, ima mnoge prednosti, što je razlog zašto ovaj popularni napitak svakodnevno ispunjava naše živote. Bilo da se želite opustiti ili provesti ugodno vrijeme s prijateljima, pomoću aparata za kavu olakšajte si njenu pripremu, a kao bonus uživajte u savršeno kremastoj pjeni. I priprema i ubiranje kave su ritual za sebe - od žetve zrna kave, prženja, brušenja pa sve do pripreme šalice kave treba poštovati važne korake koji osiguravaju njen intenzivan miris i kvalitetu.

    Bilo da se odlučite kuhati kavu na tradicionalni način ili s aparatom za kavu, koristeći ove savjete, dobiti ćete ukusnu kavu, a vaši nepci će biti sretni. Međutim, ako ne svladate trikove izrade kave tradicionalno, aparat za kavu je uvijek korisna pomoć s kojom nećete pogriješiti.

    Moglo bi vas interesirati

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Našu web stranicu najbolje možete pregledati u najnovijoj verziji Microsoft Edgea, Google Chromea ili Firefoxa.