Otkud dolazi kava? Kako je pripremiti i koje su njene prednosti? Sve to i puno više toga saznajte na našim stranicama. Ukoliko ste ipak tip koji voli kavu samo na jedan dodir predlažemo da provjerite Philips aparate za kavu.
Kava je jedan od najpopularnijih napitaka u svijetu. Treća je u vrhu konzumiranih količina, nakon vode i čaja. Postoji nekoliko pretpostavki o počecima korištenja kave kao napitka iako sve one u sebi sadrže elemente legende.
Ostavljajući legendu po strani, prvi povijesno dokumentirani dokazi o korištenju kave pojavljuju se u spisima arapskih autora sredinom petnaestog stoljeća. Zrna kave prvi put su korištena na način sličan današnjim sufijskim redovnicima u Jemenu koji su konzumirali napitak spravljen od pečenih i ukrašenih bobica koji bi im davao snagu tijekom vjerskih obreda. U samo nekoliko desetljeća, kava se širi s Arapskog poluotoka na okolna područja, od Perzije do Turske i Sjeverne Afrike. U Europi se kava najprije pojavljuje u drugoj polovici 16. stoljeća u Veneciji, odakle se širi i na druge dijelove kontinenta. Nizozemci su ti koji su počeli uvoziti velike količine kave u Europu te su je čak počeli intenzivno obrađivati u svojim kolonijama – otok Java postaje jedan od glavnih izvora kave za europsko tržište. U osamnaestom stoljeću kava se izvozi u Novi svijet, a glavne kulture Srednje Amerike i Brazila još uvijek se uspostavljaju. U sljedećim stoljećima kava postaje jedan od najpopularnijih i najpoznatijih napitaka.
Prema legendi, kavu je otkrio etiopijski pastir Kaldi u 9. stoljeću. Jednog dana primjetio je čudan učinak ploda kave na svojim kozama pa je i sam odlučio probati plod. Međutim, istraživači vjeruju da je priča apokrifna jer se prvi put pojavila u sedamnaestom stoljeću u spisima Antoina Fausta Nairona, autora jedne od prvih rasprava o kavi.
Postoji nekoliko vrsta stabala kave u svijetu, ali dvije od njih su najviše rasprostanjene u svijetu. Radi se o Coffe arabica i Coffe canephora, biljkama koje daju dvije glavne vrste kave: arapsku kavu i kavu robustu.
Arapska kava (Coffea arabica) potječe iz Etiopije. Karakterizira ju vrlo mirisna, slatka i blago kiselkasta aroma. Biljka je dosta osjetljiva na druge sorte i zahtijeva intenzivno održavanje. Zrna kave, prije pečenja, zelenkasto su plave boje. Najbolje područje za uzgoj je između 600 i 2000 metara nadmorske visine. Što je visina veća, to su veće šanse za dobivanje kvalitetnije kave. Arapska kava uglavnom se uzgaja u zemljama Srednje i Južne Amerike, ali i u nekim zemljama Afrike i Azije. Ova vrsta kave sadrži 50% manje kofeina u odnosu na ostale vrste (npr. Robusta), ali miris je mnogo intenzivniji te se zrna koriste za visokokvalitetnu kavu.
Smatra se prvom vrstom kave koju treba uzgajati. Coffe arabica naziva se još i "planinskom kavom" ili "arapskom kavom". Arapska kava široko se uzgaja u svijetu te čini oko 60% ukupne proizvodnje kave.
Robusta kava široko se uzgaja u Africi, Indoneziji i Brazilu i pokriva gotovo četvrtinu svjetske proizvodnje kave. Cvate nekoliko puta godišnje, što znači da je produktivnija od arapske kave. Osim toga, Robusta kava također je poznata po velikom udjelu kofeina: gotovo 2,5%, što je dvostruko više u odnosu na arapsku kavu.
Kava Robusta (Coffea canephora), otkrivena tek krajem 19. stoljeća, potječe iz srednje i zapadne Afrike, od Gvineje do Ugande. Za razliku od arapske kave, ova vrsta može uspješno rasti na visinama između razine mora i oko 600 metara nadmorske visine. Uspješno se prilagođava toplim područjima, voli vlažnost i bolje podnosi napade parazita.
Među najpopularnijim regijama su:
Kava obično nosi naziv zemlje ili regije u kojoj se bere, a zrna kave mogu se identificirati prema različitim okusima, kiselosti ili konzistenciji te intenzitetu okusa. Ta svojstva okusa ne ovise samo o području na kojem se zrno kave bere, već i o sorti ili načinu obrade.
Među najpopularnijim su:
Gourmet cafés - najviše kvalitete - proizvodi se gotovo isključivo iz Arabica zrna kave.
200 ml crne kave (nezaslađene) ne sadrži šećere i masti. Evo koji se vitamini i minerali mogu naći u šalici kave:
Jedna od najpoznatijih i najpriznatijih prednosti kave je njezina poticajna uloga. Kofein je glavni sastojak koji daje energiju i pomaže eliminirati umor. Prema studiji objavljenoj u Nutrition Bulletinu, kofein poboljšava razinu energije, raspoloženje i neke važne aspekte funkcije mozga. Kofein potiče oslobađanje adrenalina u krvi i istodobno sagorjeva masnoću koja se u krvi oslobađa kao energija. Prema studiji objavljenoj u časopisu International Journal of Sport Nutrition, kofein može poboljšati prosječne fizičke performanse za 11-12%.
Evo i drugih važnih prednosti kave:
Kofein je jedna od rijetkih tvari koja pomaže sagorijevanju masti, zbog čega se nalazi u gotovo svim dodatcima prehrani za mršavljenje. Prema studiji objavljenoj u American Journal of Clinical Nutrition, kofein iz kave može stimulirati do 29% sagorijevanja masti.
Dijabetes tipa 2 jedan je od najozbiljnijih medicinskih problema našeg vremena, sa stotinama milijuna oboljelih na svjetskoj razini. Studija objavljena u JAMA Internal Medicine pokazala je da svaka šalica kave koja se dnevno popije smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 za 7%.
Ljudi koji često konzumiraju kavu imaju mnogo manji rizik obolijevanja od Alzheimerove bolesti, jednog od glavnih uzroka demencije u svijetu. Prema studiji objavljenoj u European Journal of Neurology, ljudi koji piju kavu imaju do 65% manje mogućnosti za razvoj Alzheimerove bolesti.
Kava također može povoljno djelovati na bolest jetre. Prema studiji provedenoj u Archives of Internal Medicine, ljudi koji svakodnevno piju četiri ili više šalica kave imaju čak do 80% manji rizik oboljevanja od ciroze.
Jedan od kratkoročnih učinaka kofeina je povišeni krvni tlak, ali to s vremenom nestaje, a rast vjerojatno neće brinuti. Naprotiv, napici bogati kofeinom – npr. kava i zeleni čaj - povezani su s 20% manjim rizikom od moždanog udara, pokazuje studija objavljena u časopisu Stroke.
Kava sadrži veliku količinu antioksidansa u usporedbi s drugim napitcima. Stoga ne čudi da je za mnoge ljude dnevna kava jedan od najboljih izvora antioksidansa, važniji od voća ili povrća. Rezultati su se pojavili u studiji objavljenoj u Journal of Nutrition.
● nesanica ● nervoza i nemir ● mučnina i povraćanje ● proljev ● glavobolje ● tjeskoba ● uznemirenost Ljudi koji konzumiraju više od šest šalica kave dnevno su skloni simptomima tjeskobe i uznemirenosti. Osim toga, što više kave konzumirate svaki dan, više ćete trebati sve veću količinu da biste dobili očekivane i željene učinke.
Neke od najčešćih nuspojava koje uzrokuje konzumacija kave uzrokovane su, zapravo, kofeinom. Glavni simptomi:
● zemlja i regija podrijetla ● Zrna kave – arabic, robusta ili mješavina njih dvoje ● kako su žitarice pržene ● kako su zrna bila uzemljena Mnoge su opcije, ali jedna stvar je najvažnija: najbolji okus kave. To znači da možete idealnu espresso kavu pripremiti i u čajniku. Možete isprobavati bezbrojne kombinacije dok ne pronađete savršenu za vas.
Kvaliteta i okus savršene kave uvijek ovise o žetvi. No, okus kave također ima druge kriterije. Evo četiri od njih:
● the kettle – poznatiji i kao turska ili orijentalna kava. Ova vrsta kave priprema se uz vrelu vodu, dodajući joj finu mljevenu kavu. ● filter - filter kava je, u biti, moderna metoda turske kave. Kava se stavlja u filter preko kojeg se ulijeva vruća voda. Za to vam je potreban aparat za kavu, ali i kvalitetni filteri kako biste dobili najbolji okus. ● espresso - automatska espresso kava smatra se najboljom i najčišćom kavom. Priprema uključuje propuštanje vode pod tlakom kroz izuzetno finu mljevenu kavu. ● French press - metoda pripreme kave koja koristi Cilindrični lonac s klipom i ugrađenim filterom koji pritišće vruću vodu kroz mljevenu kavu ● moka - također poznata kao talijanska makineta. Moka je metoda pripreme kave koja koristi metalni spremnik podijeljen u dva dijela: spremnik za vodu i spremink gdje se skuplja kava. Para prolazi kroz mljevenu kavu i skuplja se u drugom spremniku
Postoje bezbrojne metode za pripremanje kave, neke od njih već su svima dobro poznate, a za neke ćete tek čuti. Oprema se promijenila i poboljšala u posljednjih nekoliko godina. Četiri glavna načina pripreme kave, zajedno s potrebnom opremom:
Vjerojatno jedna od najpopularnijih vrsta kave u svijetu. Espresso kava, mlijeko i kremasta pjena zajedno čine cappuccino. Cappuccino obično može biti ukrašen komadićima čokolade ili drugim slatkim ukrasima.
Takozvana "američka" kava priprema se vrlo jednostavno, na vruću vodu nadodaje se jedan ili dva espressa. Kažu da se ova vrsta kave pojavila tijekom Drugog svjetskog rata u Italiji. Američki vojnici koristili su ovu metodu kako bi "produljili" svoju kavu.
Još jedna vrlo popularna opcija među napitcima kave. Caffe latte sastoji se od espresso kave, kojoj se pažljivo dodaje pjenušavo mlijeko. Piće je poprilično pjenušavo i lako ga je pomiješati s cappuccinom.
Macchiato se sastoji od espresso kave kojoj se dodaje vrlo mala količina mlijeka ili mliječne pjene. Obično je snažniji od cappuccina. Također je i veličinom manji: obično se poslužuje u šalici za espresso.
"Mocha" kava nije ništa drugo nego caffee latte na koji se dodaje čokolada, sirup ili kakao. Ponekad se na vrh dodaje šlag. To je više desert nego kava, u pravom smislu te riječi, ali je vrlo popularno piće.
Irska kava se priprema, naravno, uz viski. Recept je jednostavan: koristi se šalica espresso kave, preko koje se dodaje oko 20 ml viskija, šećera i guste kreme na vrhu. No, najbolja ideja je ne koristiti instant kavu, jer ona nema isti okus.
S obzirom da svatko od nas voli baš određeni tip kave, lakše je za razumijeti zašto svi proizvođači aparata za kavu pridodaju veliku važnost pripremi kave u aparatima. I ono što je najbitnije kod svake šalice kave je upravo činjenica da je ona jednaka onoj prvoj koju smo popili. Tu sigurnost ćete imati uz Philips aparate za kavu.
Bečka se kava priprema od dvije vrlo intenzivne espresso šalice koje se međusobno miješaju bez dodavanja mlijeka i šećera. Kao zaslađivač koristi se tučeno vrhnje tj. šlag.
Postoji mnoštvo vrsta kave i okusa za koje nikada nećete znati osim ako ih ne probate sve. Jedino što možete učiniti, u potrazi za savršenom šalicom kave, je uvijek isprobavati nove marke i nove metode kuhanja kave. Osim blagotvornih učinaka za tijelo, kava i dalje ima kvalitetu koju nitko ne osporava: okuplja ljude i idealno je piće za susret s voljenima. Zato pripremite espresso, specijalitete od kave i pozovite prijatelje u susjedstvu na noćna časkanja uz šalicu kave.
Izvor slike: Philips
You are about to visit a Philips global content page
Continue