Električne četkice za zube: 
    modeli, dodaci, prednosti

    Električne četkice

    U današnje doba pametne tehnologije i najsitniji detalji mogu biti pokretani tehnološkom inovacijom. Naprave koje nam pojednostavljuju život, od mobilnih telefona, pametnih usisavača i virtualnih pomoćnika, već su u našim domovima, a ne samo u futurističkim filmovima. Stoga ne čudi da se tehnološka evolucija brzo proširila na području dentalne higijene.

     

    Najsigurniji način zadržavanja ugodnog i prirodnog osmijeha je sprječavanje pojave karijesa i drugih stanja. Četkica za zube, jednostavna ili sonična, s timerom, Bluetooth ili Smart senzorima jedno je od najboljih rješenja, odmah nakon redovnih pregleda kod stomatologa.

    1. Dijelovi električne četkice za zube


    Prvo što vam padne na pamet jest izgled četkice koja može biti različitog oblika i veličine, ovisno o potrebama svakog pojedinog korisnika. Ovisno o modelu, ona se može okretati, ljuljati s lijeva na desno, a može se i kretati naprijed različitim brzinama.

    Unutar glave četke nalazi se mehanizam osovine koji stvara kontinuirano kretanje. Druga komponenta električne četkice je drška, puno deblja od klasičnih, jer uključuje tehnologiju koja pokreće glavu četkice. Drška se sastoji od:

    • vrlo tvrdo plastično kućište - ima ulogu da zaštiti mehanizam, ali i osigura zaštitu od vode
    • sklopna ploča
    • motor
    • punjiva baterija
    • gumb za uključivanje / isključivanje
    • prekidač za intenzitet


    Uz ove osnovne komponente, koje se nalaze u gotovo svim modelima, električna četkica za zube može sadržavati i timer i razne senzore koji poboljšavaju iskustvo. Neki modeli imaju čak i posebne tehnologije, poput pametnih senzora, koji četkicu povezuju s aplikacijom instaliranom na mobilnom telefonu, gdje korisnik može pratiti ostvareni napredak.

    2. Vrste električnih četkica za zube


    Električne četkice se prema načinu rada glave četkica svrstavaju u dvije kategorije: rotacijske ili oscilirajuće četkice i vibracijske četkice. 


    Kod četkica s rotirajućim glavama smjer rotacije uvijek je bio isti, a četkica se koristila za čišćenje jednog zuba za drugim. Sljedeći je korak bila pojava električnih četkica s oscilirajućim krajevima - koje su se kretale u jednom, a zatim u drugom smjeru. 


    Električne vibracijske četkice dijele se u dvije široke kategorije: sonične električne četkice i ultrasonične električne četkice. Razlika između njih je u frekvenciji kojom vibriraju da bi stvorili valove koji utječu na zubnu plohu i mogu puno lakše očistiti zube.

    Klasične električne četkice


    Klasične električne četkice su prve koje se pojavljuju na tržištu. Prvi model je patentiran još od 1930-ih. Imao je neobične dimenzije i neprestano se morao napajati vodom, što ga čini izuzetno opasnim zbog mogućeg prodiranja vode u mehanizam.


    Danas se klasične električne četkice lako prepoznaju po okrugloj glavi četkice koja vrši vrlo brze rotacije bilo u istom smjeru ili u oscilirajućim kružnim pokretima, u smjeru kazaljke na satu i obrnuto.

    Ovi modeli električnih četkica čiste zube izravnim djelovanjem vlakana na caklinu i desni. Električna četka obično vrši između 3.000 i 7.500 pokreta po minuti.

    Sonicare četkice za zube


    Sonične četkice nemaju rotirajuću glavu, već su njihovi pokreti mnogo učinkovitiji i intenzivniji u borbi protiv zubnog kamenca i mrlja na zubima. Krajevi zubnih četkica kreću se po površini zuba, mnogo većom brzinom nego u slučaju jednostavnih električnih četkica.


    Sonična četkica Sonicare vrši 62.000 pokreta u minuti - deset puta više od običnih električnih četkica. Uz učinak čišćenja dobiven četkanjem zuba, ove vibracije stvaraju sitne mjehuriće zraka i vode, koji učinkovitije djeluju na bakterijski plak i kamenac.


    Još jedan učinak soničnih četkica za zube je da vibracije uključuju vodu, slinu i pastu za zube u kretanju tekućine u usnoj šupljini, a to pomaže u efikasnom čišćenju interdentalnih prostora, što je vrlo važan aspekt za ljude koji nemaju redovitu dentalnu njegu.

    Ultrasonične četkice za zube


    Kao što ime sugerira, ova vrsta četkice koristi ultrazvuk za čišćenje zuba. To znači da, za razliku od redovnih četkica za zube, na ljudsko uho emitiraju neprimjetan zvuk: vibriraju s najmanje 2,4 milijuna pokreta u minuti.


    Kao i sonične četkice za zube, ni ultrasonične nemaju rotirajući kraj i nalikuju klasičnim četkicama. Međutim, vibracije proizvedene od strane ultrasonične četkice dovoljno su intenzivne da uklanjaju zubni kamenac.

    3. Karakteristike električnih četkica za zube


    Za neiskusno oko sve električne četkice za zube izgledaju isto. No, kao i svaki moderni uređaj, one imaju bezbroj specifikacija i mogu se prilagoditi ukusu i potrebama korisnika.


    Na primjer, glave četkica dolaze u nekoliko vrsta, ovisno o stomatološkim problemima na koje utječu, ali električne četkice najnovije generacije prate vas kroz aplikaciju i time pomažu održavanju higijene.

    Glave četkice


    Svaki model električne četkice za zube ima svoje karakteristike, iako su neke od njih postale toliko česte da se nalaze u gotovo svim modelima. Ovisno o tehnologiji i učincima, glave četkica mogu biti:

     

    • s oscilirajućim pokretima
    • s rotirajućim pokretima (okretna četkica)
    • s pulsacijama
    • s dvostrukim krajevima
    • s dijelom za čišćenje jezika


    Ovisno o njihovoj ulozi, krajevi električnih četkica za zube također se mogu kategorizirati prema prednostima koje donose zubima:

    • uklanjanje bakterijskog plakai
    • zbjeljivanje zuba
    • interdentalna njega
    • njegu desni
    • nježno čišćenje za osjetljive zube

      S gledišta krutosti četkica glave dijele se na vrlo mekane i mekane ili one s normalnom tvrdoćom.

    Načini četkanja


    Ovisno o vrsti električne četkice i njezinoj vrsti, postoji nekoliko načina na koje one obavljaju različite funkcije:
     

    • uklanjanje bakterijskog plaka u standardnim svakodnevnim higijenskim uvjetima
    • uklanjanje mrlja
    • gingivalna masaža
    • čišćenje jezika

    Postavljanje intenziteta


    Većina električnih četkica za zube vam omogućuje da promijenite intenzitet vibracija ili oscilacija.

    Prekidač na tijelu četkice omogućuje vam odabir između većeg intenziteta, koji poboljšava čišćenje zuba, i nižeg intenziteta, koristan osobama s osjetljivim zubima ili onima koji pate od bolest desni.

    Ostale značajke električnih četkica za zube

     

    Elementi dizajna - ručka je izrađena od posebnih, osjetljivih materijala koji omogućuju lakše rukovanje i ublažavaju efekte vibracija.


    Vrat četkice
    - može biti fleksibilan ili krut, ovisno o preferencijama korisnika. Fleksibilne četkice mogu povećati učinkovitost četkanja, jer omogućuju pristup čak i na mjestima gdje ručne četkice teško dopiru, poput dijela iza čeljusti.


    Senzor pritiska
    - previše jak pritisak koji se vrši na zube ili desni može prouzročiti bol ili čak ozljede. Senzori pritiska ugrađeni u električnu četkicu za zube upozorit će vas ako tijekom pranja previše pritisnete zube ili desni.


    Mjerač vremena (tajmer)
    - obično je potrebno vrijeme za učinkovito čišćenje zuba pomoću električne četkice za zube dvije minute. Većina uređaja izrađena je s ugrađenim tajmerima, koji vas obavještavaju kada su 2 minute prošle.

     

    Sterilizator - Neke glave četkica opremljene su ultraljubičastim uređajem koji sterilizira četkice nakon svakog četkanja zuba, čime eliminira sve ostatke i bakterije koje su ostale na glavi četkice.


    Aplikacije
    - Neke električne četkice za zube opremljene su tehnologijama koje se mogu povezati s aplikacijom koju možete instalirati na svoj mobilni telefon. Jedna od takvih tehnologija je pametni senzor, pa četkanjem zuba stvara 3D kartu zuba i pomoću aplikacije može vam reći postoje li područja na kojima zub nije dobro tretiran.


    Dodatna oprema
    - Uz višenamjenske glave četkica koje se obično nalaze u priboru električne četkice za zube, kompletan set može sadržavati i putnu torbicu, punjač, ​​ponekad čak i rezervnu bateriju.

    Pored posebne glave za četkanje jezika, za cjelovitu higijenu usne šupljine preporučljivo je kupiti sprej za dezinfekciju nakon četkanja.

    4. Prednosti električnih četkica

    Električne četkice mnogo su učinkovitije


    Iako pravilno ručno četkanje osigurava dobro oralno zdravlje, većina korisnika ima stomatološke probleme. Ispravno četkanje je teško, a električne četkice, standardiziranjem minimalnih zahtjeva ispravnog četkanja, uglavnom osiguravaju efikasnije čišćenje. Obično korisnik koji koristi četkicu za ručno pranje zuba napravi oko 300 poteza u minuti. U istom vremenskom periodu električne četkice izvode i desetak puta više pokreta. Neki modeli dostižu čak više od 60.000 pokreta.

    Mnogo bolje čiste zube i lakše uklanjaju zubni kamenac


    Električna četkica detaljno djeluje na zube i čisti područja koja su često izostavljena ili teško dostupna. Imaju dobre rezultate kada je u pitanju uklanjanje mrlja na zubima i zubnog kamenca, a jedan od razloga je i veliki broj pokreta u minuti.

    Štiti desni i učinkovito se bori protiv gingivitisa


    Električne četkice za zube štite desni jer djeluju više na zube, a manje na desni. Za razliku od ručnih četkica, vibracije električnih čiste zubnu caklinu bez naglih pokreta koji bi mogli utjecati na desni. Štoviše, iste vibracije znatno lakše potiču cirkulaciju krvi, povoljnije djelujući na desni.

    Lakše ih je koristiti


    Električne četkice idealne su za ljude s medicinskim problemima koji utječu na njihovu pokretljivost. Ova kategorija uključuje one kojima je dijagnosticiran artritis ili drugi problemi koji utječu na spretnost. Ista korist (jednostavnost upotrebe) koristi nam svima u kontekstu užurbanog života i činjenice da većina korisnika ne savlada tehniku ​​klasičnog (ručnog) četkanja ispravno.

    Prikladni su za djecu i osobe sa zubnim pomagalima


    Još jedna prednost električnih četkica je ta što ih djeca puno lakše koriste, a iskustvo može biti ugodnije od ručne četkice. Također, električne četkice pogodne su i za starije osobe. Električne četkice idealne su i za one koji imaju zubni aparatić: omogućuju detaljno čišćenje oko i između dijelova aparatića.

    Obuhvaća jedinstvene prednosti tehnologije


    Električne četkice dolaze s bezbroj funkcija koje četkicu za zube čine preciznom i, posebno, interaktivnom aktivnošću.


    Neke električne četkice imaju senzore tlaka koji se pale kad vršite veliki pritisak na zube.


    Drugi imaju senzore pokreta koji vam daju do znanja da li trebate dublje ući u određeno područje zuba, a većina sadrži tajmer koji mjeri stvarno vrijeme četkanja i emitira zvukove svakih 30 sekundi kako bi vas upozorio na to koliko dugo još morate četkati zube za savršenu higijenu usta.

    Kvaliteta izvješća - cijena - rezultati


    Vjerojatno najčešće spomenuti nedostatak električne četkice za zube je veća cijena nego u slučaju ručnih četkica za zube. Međutim, prema American Dental Association, redovite četkice treba mijenjati svaka 3-4 mjeseca, dok je životni vijek električne četkice mnogo duži.

    Električna četkica idealan je izbor za bilo koju osobu, bilo da se radi o starijim osobama, mladima ili djeci.

    5. Električne četkice za zube za djecu

    Posebna kategorija električnih četkica za zube je ona za djecu. Njihovi su zubi mnogo osjetljiviji - bilo da govorimo o mliječnim ili tajnim zubima, tako da posebne četkice za bebe moraju udovoljiti brojnim važnim kriterijima kako bi četkanje bilo lakše.
     

    • Ergonomska ručka s protukliznim oblikom za jednostavno rukovanje djece
    • Glave četkice u veličinama prikladnim za dječji zub - neke glave četkice dolaze u dvije veličine, posebno dizajnirane za čišćenje i zaštitu zuba tijekom rasta djeteta
    • Također, krajevi su obično odjeveni u meku gumu, za zaštitu desni i zuba mališana
    • Senzori i tajmeri posebno dizajnirani kako bi djeci pružili posebno iskustvo četkanja


    Na primjer, električna četkica za zube Sonicare For Kids ima tajmer koji produljuje vrijeme iz dana u dan, tako da će se mališani postupno naviknuti na 2 minute četkanja koje preporučuju stomatolozi.


    Prema nekim studijama, električne su četkice pogodnije za oralnu higijenu djece od ručnih iako nisu prikladne za djecu mlađu od 3 godine.


    Unatoč tome, stručnjaci kažu da četkanje zubi djece treba nadgledati odrasla osoba, bez obzira na to koristi li se električna ili ručna četkica za zube.

    6. Kako odabrati električnu četkicu za zube

    Prije kupnje električne četkice za zube razgovarajte sa svojim stomatologom. On je osoba koja vam najviše može reći kakva je četkica prikladna za vaše zube, ali i koji su oblici četkica najbolji za vas.


    Stoga je prvi kriterij prema kojem odaberete svoju električnu četkicu tip vlakana glave četkice. Nadalje, morate uzeti u obzir i sljedeće detalje:
     

    • Godine - jer svaka dob ima svoje posebnosti, proizvođači električnih četkica za zube prilagodili su se trendovima, pa je poželjno da pogledate koje četkice odgovaraju vama, vašem djetetu ili vašem djedu.
    • Budžet - važan je jer, ovisno o tome koliko novca imate na raspolaganju, možete birati između velike ponude četkica za zube. Svakako vodite računa o tome da investirate li u što bolju električnu četkicu za zube smanjit ćete troškove kod stomatologa.
    • Dimenzije električne četkice za zube - kao i mnogi drugi osobni predmeti, četkica je izuzetno osobni izbor: ona mora biti savršena za vas, a ne za nekog drugog. Ako imate veća usta, možete odabrati električnu četkicu sa standardnim krajevima. Za manja usta dostupne su kompaktne glave četkica.
    • Koliko putujete - ako ste stalno na putu, manja električna četkica bolji je izbor od one masivne.


    Na kraju, trebali biste znati da, koliko god da je električna četkica uspješna, to samo po sebi nije dovoljno za sprječavanje stomatoloških problema. Zato ne zaboravite svakodnevno četkati zube i to najmanje dva puta dnevno, najmanje dvije minute, i posjećujte stomatologu barem jednom svakih šest mjeseci.

    Izvori fotografija : Philips i Shutterstock

    Moglo bi vas interesirati

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Našu web stranicu najbolje možete pregledati u najnovijoj verziji Microsoft Edgea, Google Chromea ili Firefoxa.