Alergeni kod kuće – pročišćivači zraka

Pročišćivači zraka tvrtke Philips u školskoj učionici: smanjenje rizika prijenosa virusa SARS-CoV-2

3 min za čitanje

Neovisna studija sveučilišta Goethe u Frankfurtu u Njemačkoj pokazala je da upotreba prijenosnih pročišćivača zraka tvrtke Philips može pomoći u smanjenju razina aerosola u napučenim i slabo prozračivanim prostorima.

 

Zajedno sa svojim timom, Joachim Curtius, profesor eksperimentalnog istraživanja atmosfere, testirao je četiri pročišćivača zraka AC2887 tvrtke Philips u učionici s 27 učenika i njihovih nastavnika tijekom jednog tjedna. Pročišćivači tvrtke Philips sadrže predfiltar za krupne čestice prašine i nakupine prašine, kao i NanoProtect HEPA tvrtke Philips i filtre s aktivnim ugljenom. Osim koncentracije broja aerosola, istraživači su izmjerili i volumen sitnih čestica prašine i koncentraciju CO2 te analizirali razine buke uređaja.

 

Rezultat? Pola sata nakon uključivanja, pročišćivači zraka uklonili su 90 % aerosola iz zraka[1].

 

Na temelju eksperimentalnih nalaza, istražitelji su izjavili da su "pročišćivači zraka važna dodatna mjera opreza, naročito u slučajevima kad nema montiranih fiksnih ventilacijskih sustava i kad se prozori ne mogu otvoriti".

 

SZO preporučuje da mjere ventilacije osvježe zrak u zatvorenom prostoru najmanje šest puta na sat vanjskim zrakom ili pravilno filtriranim recirkuliranim zrakom. Kad to nije moguće zbog nedovoljnih ventilacijskih sustava ili kad je prirodna ventilacija ograničena zbog hladnih razdoblja ili jako zagađenog zraka na otvorenom, SZO predlaže upotrebu pročišćivača zraka kao dodatne zaštitne mjere protiv aerosola virusa. U publikaciji koju je podijelila REHVA (udruženje proizvođača HVAC uređaja) navodi se i da je pravilno prozračivanje u zatvorenom prostoru način za smanjenje rizika od infekcije virusom SARS-CoV-2.

 

Međutim, samo mjere prozračivanja i druge mjere podrške pročišćavanja zraka nisu dovoljne da vas zaštite od izlaganja bolesti COVID-19. No kad se upotrebljavaju zajedno s drugim najboljim praksama (kao što su prakticiranje društvene udaljenosti, često pranje ruku i dezinfekcija površina), one mogu biti dio plana zaštite vas i vaše obitelji.

 

[1] Testiranje prijenosnih pročišćivača zraka u školskoj učionici: smanjenje rizika prijenosa zrakom za SARS-CoV-2   Kratka verzija | Puna verzija

Skica učionice, pročišćivači zraka tvrtke Philips u školskoj učionici

Slika 1: skica učionice koja naznačuje položaj pročišćivača zraka (#1 do 4) i instrumenata za mjerenje na dvije lokacije A i B. 

Skica učionice, pročišćivači zraka tvrtke Philips u školskoj učionici

Slika 2: gornja slika: reprezentativno mjerenje ukupne koncentracije broja aerosola u učionici s pročišćivačima zraka (crvena i crna crta) i u prostoriji bez pročišćivača tijekom nastave (plava crta). Četiri pročišćivača zraka radila su u fazi 3 tijekom nastave uz zatvorene prozore i vrata. U prostoriji bez pročišćivača nakratko je otvoren prozor u 12:06 na 1 minutu, kad su dodatne čestice ušle izvana. Prosječne koncentracije čestica mjere se u intervalima od 1 minuta. Srednja slika: koncentracija većih čestica (0,3 do 10 µm, OPS mjerenje) u učionicama s (crvena crta) i bez (plava crta) pročišćivača zraka. Donja slika: koncentracija čestica PM10 u prostorijama s pročišćivačima zraka i bez njih. Vrijednosti su različite zbog niskog broja statističkih podataka za najveće čestice koje najviše pridonose izvedenoj koncentraciji mase

Više o člancima o kvaliteti zraka

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Našu web stranicu najbolje možete pregledati u najnovijoj verziji Microsoft Edgea, Google Chromea ili Firefoxa.