Alergeni kod kuće – vrste peludi

Alergeni kod kuće

I način na koji Philips može pomoći

5 min za čitanje

Preliminarni nalazi studije koju je proveo njemački centar za istraživanje alergija i okoliša ukazuju na to da pročišćivači zraka tvrtke Philips mogu brzo ukloniti alergene kućnih grinja iz zraka u zatvorenom prostoru.

 

Prof. Dr. Jeroen Buters i tim istraživača iz Centra za alergiju i okoliš (ZAUM) nedavno su proveli istraživanje kako bi testirali pročišćivače zraka tvrtke Philips u stvarnim domovima.

 

ZAUM pripada tehničkom sveučilištu u Münchenu (TUM) i Helmholtz Zentrum München (HMGU) te je član njemačkog centra za istraživanje pluća. Prema njihovom web-mjestu, "ciljevi ZAUM-a su promicanje istraživanja alergijskih bolesti kako bi se dobili mehanistički uvidi u bolesti i poticanje razvoja terapije radi pružanja bolje skrbi za pacijente ili čak sprječavanja nastanka alergijskih bolesti."

 

Fekalni materijal kućnih grinja (HDM) glavni je izvor alergena u zatvorenom koji se nakon poremećaja prenosi zrakom u obliku čestica (PM). Studija je istraživala učinkovitost pročišćivača zraka tvrtke Philips u uklanjanju HDM alergena i drugih PM djelića iz zraka u 22 kuće u Münchenu u Njemačkoj. "Prema laboratorijskim testovima i testovima u namjenskim komorama znali smo da su naši pročišćivači zraka vrlo snažni u filtriranju onečišćivača iz zraka, ali smo željeli potvrditi da se alergeni i čestice također mogu ukloniti u realističnijim uvjetima. Stoga smo surađivali s prof. dr. Butersom kako bismo testirali svoj najnoviji model AC4236 u spavaćim sobama domova u kojima ljudi zapravo žive", objašnjava Michael Scheja, glavni znanstvenik istraživanja tvrtke Philips.

Vrste peludi, rješenja za kvalitetu zraka tvrtke Philips

Osim što su nositelji različitih vrsta alergena, čestice su poznate i po širokom nizu negativnih utjecaja na zdravlje respiratornog i kardiovaskularnog sustava (respiratorni simptomi, pogoršanje astme, povećanje broja hospitaliziranih i sl.). 

 

Mjerenja su nedavno dovršena, a preliminarni nalazi ukazuju da se upotrebom pročišćivača zraka učinkovito smanjuju ne samo alergeni kućnih grinja koji se prenose zrakom, već i čestice koje obuhvaćaju iznimno sitne čestice, PM1, PM 2.5 i PM 10. Što je manje tih štetnih tvari u zraku, to je manja količina dostupna za izravnu inhalaciju od strane osoba koje borave u dotičnom zatvorenom prostoru.

 

Detaljna analiza svih podataka prikupljenih tijekom studije još uvijek traje, a u pripremi je objava konačnih rezultata u stručnom časopisu. Očekuje se da će se ovi nalazi poslati na objavu u stručnoj publikaciji kasnije ove godine.

 

Prof. dr. Buters, zamjenik direktora ZAUM centra za istraživanje alergija i okoliša u Münchenu u Njemačkoj, navodi sljedeće: "Koliko znamo, ovo je najopsežnija studija koja pokazuje da prijenosni pročišćivači zraka mogu smanjiti zrakom prenosive HDM i druge alergene u različitim veličinama čestica u domovima".

Više o člancima o kvaliteti zraka

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Našu web stranicu najbolje možete pregledati u najnovijoj verziji Microsoft Edgea, Google Chromea ili Firefoxa.