Kako sterilizirati dječje bočice i dudice i zašto je važno to raditi

Hranjenje beba

Prvi mjeseci djetetova života od vitalnog su značaja za njegov razvoj. Čak je i njihov imunološki sustav posebno ugrožen u ovom razdoblju i zato veliku pažnju treba posvetiti higijeni. 

Sterilizacijom se uklanjaju sve vrste patogena koji su potencijalno opasne po zdravlje novorođenčadi i bebe. Stvaranje sterilnog okruženja, bez bakterija i štetnih mikroorganizama, time postaje prioritet za roditelje, posebno kada je riječ o predmetima s kojima djeca imaju izravan kontakt, poput dječjih bočica i dudica.

1. Uloga sterilizacije

 

Budući da je imunološki sustav u prvoj godini života u procesu stjecanja, izlaganje "šokovima", poput onih uzrokovanih različitim patogenima, može biti prilično opasno u ovom razdoblju.

 

Sterilizacija je jedini način na koji se paraziti, virusi i bakterije mogu učinkovito ukloniti iz predmeta kao što su dječje bočice ili dudice. Ako se to ne učini ili se napravi pogrešno, ti mikroorganizmi mogu dovesti do bolesti bebe i izazvati reakcije poput povraćanja, proljeva, mrlja ili iritacija na koži, febrilnih konvulzija ili drugih simptoma specifičnih za različite vrste infekcija.

 

Kada je potrebna sterilizacija

 

Sterilizacija predmeta od vitalne je važnosti u prvih šest mjeseci života vašeg djeteta. Većina roditelja, međutim, produljuje to razdoblje sve do navršene godine dana, ali postupno odustaju od sterilizacije određenih predmeta, poput žličica ili zdjelica, jednom kada započne diverzifikacija prehrane.

 

Zapravo se preporučuje postepeni prestanak jer nagli prestanak može izazvati šok za imunološki sustav vašeg djeteta. Stručnjaci vjeruju da prestanak sterilizacije dolazi prirodno, uz diverzifikaciju i prve pokušaje djeteta da se osamostali.

 

Poželjno je izbjegavati izlaganje djeteta virusima, bakterijama ili parazitima koji mogu uzrokovati zdravstvene probleme. Dakle, sterilizacija se može obaviti na iste načine i za dječje bočice i dudice te za zdjelice, žličice i posuđe iz kojih dijete jede.

2. Vrste i postupci sterilizacije

 

Sterilizacija posuda  koje bebe koriste za jelo i piće može se provesti na više načina. Prije nego što započnete sterilizaciju; bočice, dudice i drugo posuđe morate očistiti i oprati u perilici posuđa kako biste uklonili nečistoće. To treba učiniti i u slučaju novih predmeta, a ne samo onih koji se svakodnevno koriste.

 

U nastavku saznajte koje su prednosti svakog načina sterilizacije i kako, korak po korak, učinkovito sterilizirati predmete koji se koriste za hranjenje vašeg mališana.

Sterilizacija prokuhavanjem

 

Da biste uspješno sterilizirali sve predmete, potrebna vam je velika posuda s poklopcem, koju ćete napuniti vodom koja treba prokuhati. Kad voda počne ključati, potpuno uronite prethodno oprane bočice i dudice i poklopite posudu. Nakon deset minuta sklonite posudu s vatre i ostavite da se voda malo ohladi. Bočice i dudice zatim izvadite iz vode na čisti i dezinficirani ručnik. 

Hladna sterilizacija ili ona uz pomoć kemijskih otopina

 

Hladna sterilizacija može se provesti samo uz pomoć kemijskih dezinfekcijskih sredstava. U tekućem su ili krutom obliku (kapsule) i otapaju se u hladnoj vodi. Obično ćete na njihovoj ambalaži pronaći upute za uporabu i doziranje pa ćete znati koliko vode trebate koristiti i koliko vremena treba za sterilizaciju.

Sterilizacija uz pomoć pare

Zagrijavanje hrane

Parna sterilizacija je moderna, učinkovita i brza metoda sterilizacije dječjih predmeta. Parna sterilizacija se izvodi jednostavno, u samo nekoliko koraka, ovisno o sterilizatoru kojeg koristite.

Električni sterilizator

 

Prema uputama za uporabu, električnom se sterilizatoru dodaje određena količina vode, ovisno o vrsti i kapacitetu, nakon čega se u njega uranjaju predmeti kojima je potrebna sterilizacija.

 

Uređajem se upravlja pomoću tipke koja omogućuje sterilizaciju u trajanju između 6 i 15 minuta, ovisno o modelu. Uređaji nove generacije postupak odrađuju automatski, tako da nije potrebno ručno određivanje trajanja procesa.

Sterilizator za mikrovalnu pećnicu

 

Princip rada sličan je električnom samo što se voda neće zagrijavati uz pomoć vlastitih otpornika, već uz pomoć mikrovalne pećnice. Količinu vode, vrijeme i kapacitet potrebno je prilagoditi snazi mikrovalne pećnice.

 

Bez obzira na odabranu metodu, nemojte zanemariti sterilizaciju kada je riječ o bočicama i dudama vašeg djeteta. Na taj ćete način izbjeći puno opasnosti po zdravlje i osigurati veselo djetinjstvo vašim mališanima!

Našu web stranicu najbolje možete pregledati u najnovijoj verziji Microsoft Edgea, Google Chromea ili Firefoxa.