Da bismo odabrali pravu metodu depilacije, moramo znati njezine prednosti i nedostatke i što je još važnije, znati kakvu vrstu kože imamo.

Žensko se smiješi

6 učinkovitih metoda uklanjanja dlačica

Koja metoda je pravi izbor za vas?

Uklanjanje neželjenih dlačica prisutno je već dugi niz godina: od davnina se težilo tome da koža bude glatka. Uklanjanje dlačica šećerom (kombinacijom meda i ulja) ili upotrebom instrumenta za uklanjanje dlačica poznato je još iz drevnog Egipta.

 

U međuvremenu su metode epilacije napredovale, ali da bismo odabrali pravu, moramo znati njezine prednosti i nedostatke i što je još važnije, znati kakvu kožu imamo. Neke su metode preporučene za osjetljiva područja, druge su učinkovite kada ste u žurbi, ali postoje i metode kojima se možete trajno riješiti neželjenih dlačica - ponekad čak i bez odlazaka kod kozmetičara.

1. Britvica

 

Najlakša i najpristupačnija metoda uklanjanja neželjenih dlačica je uporaba britvice.

 

Kako? Nakon što je koža navlažena toplom vodom i blagim sapunom ili pjenom za brijanje, nježno pređite britvicom po željenom području dok ne uklonite sve dlačice. Na kraju isperite vodom, obrišite kožu mekim ručnikom i nanesite kremu ili ulje kako biste ublažili iritacije.

 

Iako je ova metoda brza i učinkovita, primjena britvice ima svoje nedostatke: može izazvati iritaciju, a dlačice se jako brzo ponovno pojave i to snažnije nego prije. Stoga ova metoda postaje izbor samo onda kada ste u velikoj žurbi i potrebno vam je brzo rješenje. 

2. Krema za depilaciju

 

Opet jednostavna i brza i prije svega bezbolna metoda. Sve što trebate učiniti je nanijeti kremu na kožu i pustiti da djeluje prema uputama proizvođača (ne više, niti manje, kako bi se izbjegli neugodni učinci). Vrlo je važno testirati reakciju kože prije upotrebe ovakvog proizvoda nanošenjem kreme na mali dio kože.

 

Međutim, ovaj postupak uklanjanja dlačica ima svoje nedostatke: može doći do iritacije; ovom metodom ne uklanja se korijen dlake već samo dlačice s površine kože, tako da će se dlačice brzo vratiti. Uz sve navedeno kreme često imaju dugotrajan intenzivan miris.

3. Epilator

 

Jedna od najcjenjenijih metoda, posebno jer je tehnologija puno napredovala i uklanjanje dlačica na ovaj način gotovo više nije niti malo bolno.

 

Zašto mnoge žene radije koriste epilator? To je proces kojim se dlačice u potpunosti uklanjaju, rezultati traju 2-3 tjedna, ali ima i druge prednosti: najnoviji epilatori su brzi (imaju keramičke diskove koji se okreću većom brzinom), mogu se koristiti čak i za vrijeme tuširanja, uklanjaju dlačice iz korijena i u prtljagi zauzimaju jako malo mjesta.

 

Kako? Prije korištenja epilatora, koži je potrebno malo "pripreme", odnosno tuširanje toplom vodom kako bi došlo do otvaranja pora. Uređaj je jednostavan za korištenje, obuhvaća prilično veliko područje pri svakom potezu, ali nije toliko učinkovit ako su u pitanju vrlo kratke dlačice.

Depilacija

4. Depilacija voskom

 

Lakše za napraviti u kozmetičkim salonima nego kod kuće, depilacija vrućim voskom metoda je koja je tijekom vremena pokazala svoju veliku učinkovitost. Kod kuće možete koristiti trake hladnog voska, metodu koja može dati jednako dobre rezultate, a preporučuje se osobama koje ne podnose vrući vosak na koži.

 

U oba slučaja koži je prije potrebno savršeno čišćenje, korištenjem piling gela, dok je nakon epilacije preporučljivo isprati kožu hladnom vodom i nanijeti ulje ili gel s umirujućim svojstvima. Vosak se uvijek nanosi u smjeru rasta dlačica i uklanja se brzim pokretima u suprotnom smjeru, nakon nekoliko sekundi.

5. Epilacija šećerom

 

Stari postupak, koji danas prakticiraju osobe koji žele prirodnu metodu uklanjanja neželjenih dlačica, epilacija šećerom je slična onoj voskom.

 

Recept uključuje šećer, limunov sok i vodu, koji se zajedno griju sve do vrenja. Nakon vrenja smjesa se hladi u staklenoj posudi oko 20 minuta. Zatim se može nanijeti na kožu lopaticom, ali tek nakon provjere da smjesa nije previše vruća. Kao i kod depilacije voskom, uklanjanje dlaka vrši se nakon nekoliko sekundi, u suprotnom smjeru od rasta dlačica.

6. Uklanjanje dlačica IPL-om, u udobnosti svog doma

 

Najnovija metoda uklanjanja neželjenih dlačica - fotoepilacija ili epilacija IPL-om - donosi trajne rezultate. Intenzivnim pulsirajućim svjetlom folikule dlačica selektivno se oštećuju, bez utjecaja na okolna tkiva. Dlačice se počinju odvajati od korijena i opadati nakon 10-15 dana nakon tretmana epilacije.

 

IPL uklanjanje dlačica može se obavljati i kod kuće, uz pomoć IPL uređaja Philips Lumea Prestige. Nakon 12 tretmana možete uživati šest mjeseci u glatkoj koži bez dlačica.

 

To je puno jednostavnija metoda, koja smanjuje rast dlačica za čak 92% nakon samo nekoliko tretmana. IPL uređaj razvijen je u suradnji s dermatolozima, a nadahnut vama za nježno, dugotrajno uklanjanje dlačica, čak i na osjetljivim područjima. Uređaj je opremljen dodacima za svako tretirano područje dok senzor SmartSkin otkriva boju vašeg tena, a potom odabire optimalnu postavku svjetlosti za bilo koje područje koje tretirate.

Depilacija

Savjeti za njegu prije i nakon uklanjanja dlačica

 

Bez obzira na odabranu metodu, prije epilacije koži je potrebno čišćenje. U slučaju trajnih tretmana uklanjanja dlačica, koža ne smije biti preplanula, čak je i uporaba sredstava za samotamnjenje nepoželjna.

 

Također je dobro uzeti u obzir sljedeće preporuke:

 

  • Prije epilacije koža ne bi trebala pokazati iritaciju. Ako patite od varikoznih vena, depilacija voskom nije dobar odabir, ali možete je zamijeniti drugim nježnijim metodama.
  • Da biste smirili kožu nakon uklanjanja neželjenih dlačica, možete nježno izmasirati tretirano područje uz pomoć kockica leda, nakon čega nanesite prirodno ulje (maslinovo ulje, sezamovo ulje) i hidratantnu kremu.
  • Izbjegavajte izlaganje suncu u prva 24 sata nakon epilacije i najmanje 5 dana nakon svakog IPL tretmana.

 

Koju god od metoda odabrali, vaša koža biti će zahvalna na njezi koju joj pružate i uzvratiti vam blistavim izgledom!

Našu web stranicu najbolje možete pregledati u najnovijoj verziji Microsoft Edgea, Google Chromea ili Firefoxa.