Trajno uklanjanje dlaka kod kuće

Dugotrajno uklanjanje dlaka kod kuće - mitovi i istine

Budući da se o dugotrajnom uklanjanju dlaka kod kuće u Hrvatskoj ne zna mnogo, razgovarali smo s dermatologom o najčešćim pitanjima i zabludama vezanima uz ovu temu.

Dugotrajno uklanjanje dlaka – je li moguće?

 

Dugotrajno uklanjanje dlaka do prije dvadeset godina bila je samo neispunjena želja mnogim ženama. Dotadašnje metode kao što su depilacija i brijanje nose sa sobom brojne nuspojave – urastanje dlaka, jačanje korjena dlake, pigmentaciju te brojne druge. Od kako je izumljena IPL tehnologija 1997. godine, konačno smo dobili metodu uklanjanja dlaka koja pruža dugotrajne rezultate. Uz pomoć IPL uređaja za uklanjanje dlaka kod kuće, danas je moguće postići i do 6 mjeseci glatke kože bez dlaka.

Trajno uklanjanje dlaka

Dugotrajno uklanjanje dlaka kod kuće

Je li sigurno koristiti IPL uređaj?

 

Jedno od najčešćih pitanja o uklanjanju dlaka IPL uređajem odnosi se na sigurnost. Kao što mu ime govori, IPL (Intense Pulse Light) upotrebljava toplo nježno svjetlo za zaustavljanje rasta dlaka. IPL tretman potpuno je bezbolan te siguran za sve dijelove tijela, uključujući depilaciju bikini zonedepilaciju ruku te uklanjanje dlačica sa lica. Rezultati dosadašnjih kliničkih istraživanja potvrđuju da ne postoji nikakav zdravstveni rizik ako se uređaj koristi prema uputama. Najveći mit povezan sa zdravstvenim problemima kod korištenja IPL uređaja je da izaziva teške bolesti kao što je rak kože, no to nikada nije potvrđeno u praksi niti je dokazano u kliničkim istraživanjima.

Je li IPL uređaj učinkovit za sve tipove dlaka
i kože?

 

Kod određenih tipova kože i dlaka, rezultati neće biti učinkoviti; radi se o crvenkastim, bijelo/sivim ili svijetloplavim dlakama. Također, ako je koža vrlo tamna, IPL depilacija može uzrokovati oticanje ili promjenu boje kože. Također, preporuka je da se u razdoblju od najmanje 2 tjedna prije tretmana ne izlažete pretjeranoj količini sunca. Razlog tome je što koža postaje pigmentirana zbog sunčeve svjetlosti, a intenzivno pulsirajuće svjetlo više neće razlikovati pigment u folikuli dlake i pigment u koži.

Lasersko uklanjanje dlaka

Lumea IPL uređaj 

Mogu li primijeniti IPL uređaj na tetovaže?

 

Svjetlo neće raditi na tetovaži iz gore već navedenog razloga - ciljat će pigment u tkivu, bez mogućnosti razlikovanja pigmenta dlake i pigmenta tetovaže. Stoga, područje s tetovažom izbjegavajte na udaljenosti od nekoliko milimetara.

Trebam li pokriti madeže prije IPL tretmana?

 

Dovoljno je izbjegavati ih na udaljenosti od nekoliko milimetara. Po želji, područje madeža možete obojiti bijelom olovkom za oči, ali i dalje je potrebno izbjegavati pigmentirano područje tijekom IPL tretmana.

IPL depilacija

Madeži i IPL uređaj

Mogu li IPL uređaj koristiti tinejdžeri?

 

Uređaj je vrlo siguran za uporabu nakon navršene 18. godine života. Adolescenti u dobi između 15 i 18 godina trebaju zatražiti pristanak roditelja prije nego što obave tretman IPL uređajem. Iz predostrožnosti, u slučaju adolescenata se ne preporučuje tretirati bikini zonu. Razlog tome je što su adolescenti u razdoblju hormonalnih promjena - zato se IPL uklanjanje dlaka preporučuje samo za noge i ruke.

Je li IPL uklanjanje dlaka sigurno u slučajevima folikulitisa ili akni? 

 

Folikulitis je upala u podnožju dlačice koja rezultira hiperpigmentacijom, smeđim pjegama i lezijama koje nastaju rastom dlačice. Iznenađujuće, uklanjanje dlaka IPL uređajem pomaže eliminirati ili smanjiti folikulitis. Budući da je nakon tretmana folikul dlake oslabljen, upale i bakterijske infekcije više se neće pojavljivati ili se pojavljuju rjeđe. Međutim, trebate se pridržavati određenih mjera opreza kod tretmana područja zahvaćenog upalom. Na primjer, ako imate aktivnu infekciju trebate pričekati 2-3 tjedna nakon završene infekcije, a zatim se uređaj koristi bez ograničenja. U slučaju lokalnog liječenja akni – derivatom vitamina A, antibiotikom, glikolnom, salicilnom, mliječnom kiselinom itd. – IPL se ne smije koristiti tijekom razdoblja liječenja.

Uklanjanje dlačica sa lica

Uklanjanje dlačica sa lica

Mogu li trudnice ili dojilje koristiti IPL uređaj?

 

IPL tretmani se ne preporučuju kada je žena trudna ili doji. Prvi razlog tomu je što ne postoje kliničke studije provedene na trudnicama ili u razdoblju dojenja. Drugo, ovo je vrijeme kada žene prolaze kroz značajne hormonalne promjene, s razlikama u proizvodnji progesterona i estrogena što ih čini osjetljivijima na alergijske reakcije i upale. Postoji i rizik od hiperpigmentacije, melazme te ostalih kožnih oboljenja

Trebam li imati naočale ili gel za IPL tretman? 

 

Osim IPL uređaja, neće vam trebati nikakva druga oprema. Međutim, postoji nekoliko stvari koje trebate imati na umu prilikom pripreme za tretmane. Naočale nisu potrebne, ali ih možete koristiti po želji. Preporuča se korištenje uređaja u svijetloj sobi s prozorima kako bi se IPL svjetlo raspršilo. Također, ne preporuča se fokusiranje pogleda na svjetlost za vrijeme bljeska. Prije tretmana trebate ukloniti dlake uređajem za depilaciju ili britvicom te dobro oprati kožu i ne nanositi dezodorans ili druge kreme na područja koja ćete tretirati.

Bezbolna depilacija

Depilacija

Moglo bi vas interesirati

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Našu web stranicu najbolje možete pregledati u najnovijoj verziji Microsoft Edgea, Google Chromea ili Firefoxa.