1

Zlatni savjeti za pomoć pri odvikavanju djeteta od dude

Zlatni savjeti za odvikavanje od dude

 

Vaše samopouzdanje kao roditelja doprinosi pomaganju vašem djetetu s bilo kojim prijelazom. Slijedite ovih nekoliko savjeta za poduzimanje tog prvog koraka u odvikavanju od dude.

 

Bez briga

Smirivanje i sisanje prirodno je i zdravo za dijete, a neke bebe mogu se jako povezati sa svojom dudom. Nekada se može činiti da ta faza nikada neće završiti, ali dokazano je da, čak i ako ništa ne poduzmete, vaš je mališan s vremenom više neće trebati. Ako ste imalo zabrinuti za razvoj ili potrebu djeteta za utjehom, posavjetujte se s vašim pedijatrom ili liječnikom opće prakse – tako ćete ukloniti svaku sumnju.

 

  • Mali koraci i pronalaženje pravog puta

Razni su načini za odvikavanje od dude, i svi oni mogu biti uspješni! Mnogi roditelji govore da je odvikavanje od dude bilo puno lakše nego što su mislili. Trebate pronaći pravi pristup za svoje dijete, uzimajući u obzir dob, fazu razvoja i karakter. Vidite rubriku Kako odabrati najbolju metodu za odvikavanje od dude? I zapamtite – idite korak po korak i pronaći ćete najbolji način.

 

  • Pobrinite se i za sebe

Zastanite na trenutak kako biste provjerili kako se osjećate. Svaka faza kroz koju beba prolazi predstavlja korak dalje od nas roditelja i od slatke bebe koja je ona nekoć bila. Normalno je ako se kolebate ili ste tužni. Osigurajte si dovoljno potpore i vremena za sebe. Iz praktičnih razloga provjerite je li pravi trenutak. Primjerice, hoće li doći do stresne situacije na određenom događaju ili obiteljskom okupljanju ako vaše dijete nema dudu? Svakako porazgovarajte o tome s prijateljem ili članom obitelji koji vas podržava (pod uvjetom da vas dijete ne čuje).
 

  • Igrajte se

Djeca najbolje prihvaćaju promjenu kada je uvedena kroz igru. Priča, slike i smijeh zaokupit će vaše dijete. Uzmite vremena kako biste potaknuli djetetovu maštu s pomoću vizualnih (lutke, slike, boje) ili zvučnih igara i aktivnosti (poput brojalica, pjesmica ili priča). Priča o Žirku, Živku i Žani primjer je kratke brojalice kojom se potiče razvoj govora i  pobuđuje djetetova mašta. To znači da će vaše dijete odvajanje od dude povezivati sa srećom i zabavom.

 

Povežite se s osjećajima

Vaše će dijete možda biti bezbrižno i uzbuđeno zbog odvikavanja od dude, a možda će biti pomalo emocionalno. Ako vam se čini da je dijete tužno ili oklijeva, to je dobra prilika da mu pokažete kako ga razumijete i objasnite mu razlog za tu odluku. Primjerice: „Naravno da si tužan/na, dođi me zagrliti“, a zatim: „Uskoro ćeš biti veliki dečko (velika cura) i više nećeš trebati dudu“. Pokažite im da razumijete kako se osjećaju dokle god pokazuju emocionalnu nesigurnost. Zatim im svaki put nježno pružite logičan razlog za odvikavanje od dude.

 

  • Neka vaše dijete osjeti kako je to njegova vlastita odluka

Sirota djeca, mi odlučujemo kamo idu, što i s kim rade, što jedu i kada spavaju. Nije ni čudo da ponekad imaju izljeve bijesa! Vaše dijete treba imati osjećaj da samo donosi odluke. Neka samo odluči koje će se noći ili u koje doba dana pozdraviti s dudom, koju će sliku imati na svojem sustavu dodjeljivanja zvjezdica ili koji poklon želi kao zahvalu za odvikavanje od dude.To su male promjene za nas, ali za njih to predstavlja razliku između osjećaja moći i nemoći.

 

Budite pozitivni

Kada dođe vrijeme za odvikavanje od dude, a vaše je dijete sudjelovalo u odlučivanju, pokažite mu da ste 100 % sigurni oko te promjene. Komunicirajte smireno, jasno i sa samopouzdanjem. Uzbudljivo je što sada mogu biti hrabri i odmaknuti se od faze beba. Jezik je odličan način za oblikovanje očekivanja. Primjerice, recite im da će se jednog dana oprostiti od dude i da će im, kada ostave dudu, Žana donijeti poklon u znak zahvale.

 

  • Gradite samopouzdanje

Ovo je dobra prilika za pohvalu i pomaganje djetetu da se ponosi svojim razvojem od bebe do djeteta. Ako upotrebljavate sustav, označite zvjezdice ili naljepnice s velikodušnom pohvalom. Koji god pristup upotrebljavali, prepoznajte i pokažite radost zbog njihove hrabrosti i dobrote da se oproste od dude. Možete im reći da svakim korakom postaju sve pametniji i zreliji.

 

Dr Kerry Taylor, klinički psiholog za novorođenčad i roditelje

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Našu web stranicu najbolje možete pregledati u najnovijoj verziji Microsoft Edgea, Google Chromea ili Firefoxa.