Kako odabrati najbolju metodu za odvikavanje od dude?

Metode za odvikavanje od dude

 

Znat ćete kada je pravo vrijeme za smanjenje ili prestanak upotrebe dude. Isprobajte jednu ili više sljedećih ideja kako biste pronašli rješenje koje najbolje odgovara vama i vašem djetetu.

 

1) Mali koraci

U ovoj se metodi postupno smanjuje upotreba dude tijekom vremena. Počnite s ograničavanjem broja duda u kući. Pobrinite se da se upotrebljavaju samo kod kuće, a ne vani. Zatim je zadržite samo za vrijeme spavanja ili odlaska u krevet. To može trajati nekoliko tjedana. Ovo je idealno ako vam se ne žuri i želite polako postupati s osjetljivim djetetom. Preporučujemo da to isprobate istovremeno s čitanjem omiljene priče o odvikavanju od dude. Vaše dijete čak samo može započeti odbacivanje dude!

 

2) Utjeha

Kada vaš mališan osjeti potrebu za dudom, pokušajte mu odvratiti pažnju. To se može postići utješnim aktivnostima poput zagrljaja, pjesama ili priča, ili uzbudljivim aktivnostima poput igrokaza ili omiljene igre. Osim toga, zamijenite dudu tako što ćete svojem djetetu ponuditi njegovu omiljenu dekicu ili medvjedića. Ako to pokušate prilikom odlaska u krevet, budite spremni na to da će vašem mališanu možda trebati više vremena da se smiri. No ne brinite, uskoro će se prilagoditi.

 

3) Brzo i veselo

Ova je metoda poput skidanja flastera... čemu odugovlačiti? Vašem će djetetu možda biti potrebno nekoliko dana da se privikne ili će to sasvim bezbolno prihvatiti. Značajni događaji izvrsni su za ovaj pristup. Primjerice, rođendan simbolizira odrastanje i može biti savršen za opraštanje od dude. Ako izaberete ovaj pristup, vodite računa o tome da se ne događaju nikakve druge velike promjene poput selidbe ili nove bebe. Jednom kad se odlučite na taj korak, riješite se svih duda kako ne biste došli u napast dati je djetetu u trenutku slabosti.

 

4) Izmislite priču

Priče poput Priče o Žirku, Živku i Žani savršene su za poticanje djetetove mašte i kreativnosti, a u priču možete uključiti i bilo koji drugi lik koji vaše dijete voli. Zainteresirajte svoje dijete da sudjeluje u izradu kutije ili vrećice za spremanje duda. Na primjer, vaše ih dijete može pomoći objesiti na stablo ili ih odložiti na posebno mjesto za Djeda Božićnjaka, Uskrsnog Zeku ili bilo koji drugi izmišljeni lik. Vašem djetetu može biti uzbudljivo kada im netko od njih ostavi poklon. To bi moglo biti iznenađenje – nešto za što znate da će im se svidjeti.

 

5) Dobro dijete

Popularna metoda kojom se potiče samopouzdanje jest uključiti dijete da pošalje dudu „drugom djetetu“ ili Žani iz Priče o Žirku, Živku i Žani, znači nekome kome je ona potrebna (primatelj može biti vaš prijatelj). Postupak pripreme, adresiranja i slanja dude lijepa je prilika da vaše dijete „pomogne“ nekome drugome. Ili pak angažirajte dijete kao ekološkog ratnika koji šalje dude na recikliranje. Dijete bi moglo primiti i povratno pismo s poklončićem ili naljepnicama kao zahvalu za hrabrost i dobrotu.

 

6) Struktura i nagrada

Sustav postupnog napretka ili dodjeljivanja zvjezdica iznimno je učinkovit način motiviranja, potpore i pohvale vašeg djeteta dok se suočava s promjenom. Neka svaka naljepnica označuje mali korak na putu, primjerice dva sata bez dude ili odlazak u vrtić bez dude. Kada djetetu dodjeljujete naljepnicu, svaki put mu riječima, osmijehom i zagrljajima dajte do znanja da mu vrlo dobro ide, da je vrlo pametno i zrelo. Kada osvoji sve naljepnice za jedan dan, dajte mu malu nagradu poput nove knjige, gledanje omiljenog TV programa ili izleta. Njihovo će samopouzdanje rasti svakim korakom.

 

Dr Kerry Taylor, klinički psiholog za novorođenčad i roditelje

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Našu web stranicu najbolje možete pregledati u najnovijoj verziji Microsoft Edgea, Google Chromea ili Firefoxa.