Sve što muškarac treba znati o brijanju.  
    Korisni savjeti, stilovi i proizvodi 

    Brijanju

    1. Brijanje - nužnost ili modni utjecaj?


    Brijanje je po definiciji muški ritual. Za mnoge muškarce to je svakodnevna navika i način da muškarac iskaže svoj stil i fizički izgled.


    Ovisno o stilu svakog muškarca, ali i brzini rasta dlačica na licu, brijanje može biti potreba ili jednostavno način za stvaranje određenog izgleda ili stila. Od savršeno glatke kože do debelih brkova ili guste brade svako je desetljeće definirano određenim trendom. Filmske zvijezde, poznati solisti ili ličnosti u političkom svijetu pridržavali su se tih trendova ili su stvorili personalizirane stilove koristeći ovaj muški dodatak - bradu. Od istaknute brade Lincoln, Chaplinovih brkova, do brade Chucka Norrisa, gotovo svaki stil definirao je određeni poznati lik.


    Kad su se muškarci počeli brijati


    Može se reći da je povijest brijanja započela prije nekoliko desetaka tisuća godina, kada su muškarci ravnali bradu rubovima školjaka. Oko 3000. godine prije Krista izumljeni su prvi alati za brijanje, a od 1900. u Sjedinjenim Američkim Državama, brijačnice su postale uobičajene.


    Frederick i Otto Kampfe imena su koja se odnose na pronalazak i patentiranje prve britvice 1876. godine. Nakon gotovo dva desetljeća, američka je tvrtka izumila i plasirala duplu britvu, koja se koristila u brijačnicama i povremeno se mijenjala. 1970. drugi je izum revolucionirao ovaj muški ritual pokretanjem plastične britvice s oštricom, pretečom britvice za jednokratnu upotrebu koju danas svi poznajemo.


    Ostalo je povijest, mogli bismo reći, jer se svakih nekoliko godina lansirao novi proizvod koji je brijanje učinio jednostavnijim, sigurnijim i bržim.

    Savršeno brijanje

    2. Kozmetika i uređaji koje morate imati za savršeno brijanje

     

    Vjerojatno već imate ideju koji su alati i kozmetika potrebni za ugodno brijanje. Međutim, korisno je znati zašto vam je potreban svaki od ovih proizvoda i otkriti što vam najviše odgovara. Dakle, ovdje su stvari koje muškarac treba i želi za besprijekorno brijanje.

     

    Pjena, gel ili krema za brijanje. Kako se odlučiti?


    Krema za brijanje koristi se već desetljećima, dok su pjena i gel noviji proizvodi. Općenito, svaki muškarac bira proizvod prema vlastitim afinitetima i ne može se reći točno da je pjena bolja ili manje dobra od kreme ili gela. Najvažniji su sastojci ovih kozmetičkih proizvoda. Kad tražite ovakav proizvod, pažljivo pročitajte popis sastojaka. Primijetit ćete da postoji velika razlika između pjene za brijanje i proizvoda s najprirodnijim sastojcima, s hidratantnim i sredstvima za zaštitu kože.


    Odaberite kozmetiku koja ne sadrži alkohol i po mogućnosti, čak i dermatološki provjerene proizvode za muškarce. Možete čak odabrati 100% prirodni sapun, s esencijalnim uljima i prirodnim sastojcima s ublažavajućim učinkom. Pogledate li proizvode bez mirisa, navedeni su pod jednim pojmom, ali zapravo skrivaju pravi koktel sintetičkih tvari.


    Četkica za nanošenje kreme ili pjene – da ili ne?


    Iako bi neki rekli da je nepotrebno, četkica za nanošenje kreme ili pjene pomoći će vam kod nanošenja odabranog proizvoda, ali će istovremeno i omekšati dlačice. Apsolutno je potreban dodatak i trebao bi biti dio pribora za brijanje bilo kojeg muškarca. Najbolje četke za brijanje su one izrađene od prirodnih dlaka.


    Britvice vs. aparati za brijanje. Što odabrati?


    Kada je u pitanju odabir između britvice i aparata za brijanje, odluka je isključivo na vama. Za stvarno dobru britvicu trebat će vam značajan budžet, a kako biste željeli rezultate koji su blizu onima dobivenim kao u brijačnici morat ćete svoju britvicu stalno oštriti.

    Uređaji za brijanje obično su najpovoljnija i pristupačnija opcija. Osim toga, uređaj za brijanje omogućuje i pričvršćivanje raznih nastavaka za one koji preferiraju drugačije načine uređenja brade.

    Postoje i uređaji za brijanje koji uključuju obje mogućnosti. OneBlade - podrezuje, oblikuje i brije sve duljine brade.

    Aparati za brijanje

    Losion poslije brijanja. Kako odabrati najbolji?

     

    Iako većina losiona nakon brijanja sadrži alkohol, poželjno je odabrati onaj bez njega jer alkohol može nadražiti i isušiti kožu. Odlučite se za proizvode koji sadrže esencijalna ulja i daju im diskretnu aromu - u pravilu se koriste esencijalna ulja sandalovine, mošusa, pačulija i kadulje.

    3. Savjeti za ugodno brijanje bez iritacija

     

    Sada točno znate što vam treba za savršeno brijanje, tako da samo morate slijediti odgovarajuće korake. Dakle, evo što morate učiniti:

    Pripremiti lice za brijanje


    Koža lica izuzetno je osjetljiva, a ako je prethodno ne pripremite riskirate oštećenje iste. Prvi korak uključuje čišćenje kože s gelom za čišćenje lica, pa čak i pilingom za lice.

    Slijedi još jedan važan korak - otvaranje pora, što se postiže izlaganjem kože pari ili nanošenjem vrućeg ručnika na lice 2 minute. Da biste uštedjeli vrijeme, možete se brijati nakon jutarnjeg tuširanja, kada su pore već otvorene radi utjecaja vruće vode i pare.

    Po želji, ako imate vrlo osjetljivu kožu ili jednostavno želite dodatnu udobnost, možete nanijeti i ulje ili kremu prije brijanja.


    Priprema i nanošenje pjene ili kreme za brijanje


    Ovisno o odabranom proizvodu, ova dva proizvoda se donekle razlikuju. Međutim, bez obzira na proizvod izabran za brijanje, prvo ga dobro promiješajte s četkicom, a zatim ga nanesite na lice.

    Ako koristite kremu, prethodno je morate pomiješati s vodom. To se obično radi u posebnoj posudici.


    Savjeti za ugodnije brijanje


    Kada govorimo o tehnici brijanja, većinu vremena ona je usmjerena na usmjeravanje britvice / uređaja, ali moramo razmotriti i druge aspekte. Dakle, evo nekoliko elemenata koje je dobro imati na umu za ugodnije brijanje:

    1.  Analizirajte kako vam raste brada i odaberite neke od upute u nastavku. Ponekad brada ima različite smjerove rasta na koži, pa je potrebno prilagoditi brijanje ovisno o području koje tretirate. U isto vrijeme svatko od nas je drugačiji, pa je dobra ideja testirati nekoliko tehnika i odabrati onu koja vam je najbolja. Iako je ATG najpoznatiji način brijanja svakako nije jedini:

    • WTG - niz dlaku
    • XTG - poprečno od rasta dlake
    • ATG -  u suprotnom smjeru rasta dlake

    2.  Nemojte brijati veliku površinu odjednom. Isperite oštricu ili uređaj nakon svakih 1-2 cm obijane površine i zatim nastavite. Tako osiguravate da je na svakom dijelu kože oštrica jednako snažna.

    3.  Pripazite da svako područje lica brijete različitim pokretom. Dakle, ako obrijete obraz, nije preporučljivo istim pokretom brijati i dio do čeljusne kosti ili vrata.


    Njega kože nakon brijanja


    Nakon brijanja preporučljivo je umiti se hladnom vodom kako bi se pore lica zatvorile. Nakon umivanja preporučuje se brisanje (ne trljanje) čistim ručnikom, a zatim nanošenje proizvoda poslije brijanja.


    Kako se brijati ako imate akne ili druga oštećenja lica?


    Ako vaša koža ima različite dermatološke probleme, prvi korak prema ugodnom brijanju je promjena kozmetičkih proizvoda koje koristite. Uložite u proizvode posebno dizajnirane za kožu sklonu kožnim problemima koje imate - akne, osjetljiva koža, suha koža.

    Ako je vaša koža sklona oštećenjima svakako savjetujemo da temeljito čistite svoj pribor za brijanje kao i da ga što češće mijenjate.

    U slučaju akni, poželjnije je koristiti tehniku ​​WTG (niz dlaku), dok tehnika ATG (u suprotnom smjeru rasta dlake) može pogoršati stanje kože.

    Kada govorimo o kozmetici koja se koristi prije i nakon brijanja, u slučaju problematične kože - akne, osjetljiva koža, koža sklona iritacijama - preporučljivo je koristiti bezalkoholne kozmetičke proizvode.

    4. Odabir ispravnog stila brijanja

     

    Najvažniji element kada je u pitanju odabir ispravnog stila brijanja je oblik lica. Prema tome, ovisno o ovom aspektu, najprikladniji stilovi su:

     

    • Okruglo lice - Kraća brada sa strane i dulja u predjelu brade za vizualno produženje lica. Postupno smanjujte duljinu brade.
    • Ovalno lice  - Ako se ubrajate među sretnike s ovalnim licem, možete se odlučiti za bilo koji stil brade koji vam je draži. 
    • Kvadratno lice - Najprikladniji stil za četvrtasti oblik lica je produljeni goatee.
    • Izduženo lice - Puna, bogata, ali kratka brada idealan je stil za ovaj oblik lica.
    • Malo lice - Ravno podrezana brada – ista dužina u svim predjelima, od vrata do obraza. Idealna dužina je brada od 3-4 dana.

    Ako je pravilno izvedeno, brijanje nikada neće izazvati iritaciju ili osjećaj nelagode. Za koji god stil se odlučili uz Philips uređaje vaša će koža iskusiti savršeno brijanje!

    Izvori fotografija : Philips i Shutterstock

    Moglo bi vas interesirati

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Našu web stranicu najbolje možete pregledati u najnovijoj verziji Microsoft Edgea, Google Chromea ili Firefoxa.