Pripremite svoj omiljeni Cappuccino i svako jutro uživajte u mirisu dobre kave. Istinski užitak nadohvat ruke!
Želite li svako jutro uživati u mirisu dobre kave, uživati u ukusnom obroku ili ga iskoristiti kao izgovor za druženje - poznavanje recepata i načina pripreme cappuccina pomoći će vam da pretvorite konzumaciju ovih toplih napitaka u istinski užitak.
U Europi je do početka 18. stoljeća potrošnja kave bila pod jakim utjecajem tradicije Osmanskog carstva. Kavat og vremena, koju danas znamo kao tursku kavu, priprema se kuhanjem zrna kave u vodi sa ili
bez dodanog šećera.
Krajem 1700-ih Britanci i Francuzi počeli su filtrirati kavu, a njihova je metoda postala sve popularnija. Vjeruje se da pojam "cappuccino" potječe od boje plašteva franjevačkih kapucina.
Bečki kafići su u to vrijeme pripremali Kapuzinera, napitak od kave s vrhnjem, šećerom te su na zahtjev dodavali i začine. Međutim, pravi cappuccino, pojavio se u Italiji 1900-ih, nakon izuma i popularizacije espressa. U to vrijeme kavu je mogao pripremiti samo iskusan barista, a ljudi su je koristili kao izgovor za druženjem ili kao metodu opuštanja. Napitak se još uvijek priprema prema bečkoj metodi, s kremom.
Cappuccino u kojem danas uživamo poboljšan je nakon Drugog svjetskog rata, zbog širenja espresso aparata i njihove nove funkcije pripreme mliječne pjene. Cappuccino je omiljen zbog savšenog spoja kave, mješavine mlijeka i pjene, te svoje kremaste strukture. Zagrijana šalica u kojoj se priprema također pomaže u podizanju kvalitete cappuccina.
Ovaj proizvod više nije dostupan
Budući da je postao tako popularan napitak, cappuccino se u današnje vrijeme priprema na različite načine. Svaki recept ima svoje specifičnosti i nosi u svojoj recepturi specifinosti dijela svijeta u kojem je originalno nastao.
Stavite u bistru šalicu 10 grama čokoladnog sirupa i prelijte ga dugim, vrućim espressom. Dodajte šlag i ukrasite čokoladom, kakaom ili štapićem cimeta.
Jedna od najpopularnijih vrsta cappuccina također je i jedna od najlakših za pripremu. Za talijanski cappuccino potrebno je zagrijati šalicu prije kuhanja s posebnim parnim uređajem. Pripremite kratki espresso, a mlijeko zagrijte i zapjenite istim uređajem te ga zatim polako prelijte preko kave tako da pjena ostane na površini.
Ova vrsta cappuccina često se uspoređuje s espresso macchiatom. Priprema je vrlo slična kao kod talijanskog, no s naznakom da ćete za ovaj napitak trebati pripremiti jedan dugi espresso ili ukoliko želite jaču kavu dva kratka espressa. Mlijeko je potrebno zagrijati i zapjeniti parom, ali u kavu ćete dodati samo malu količinu mlijeka (čajnu žličicu) i gusti prst pjene. Poslužite u prozirnim šalicama.
Recept za cappuccino Chiaro zaista podsjeća na klasični, ali razlikuje ga to što se u njega dodaje manje kave, a više mlijeka. Nakon pripreme pjenušavog mlijeka i ulijevanja u šalicu, stavite veliku žlicu pjene u sredinu pića.
Ako nemate ručni espresso aparat, a želite uživati u okusu pravog cappuccina, proizvedenog tradicionalnim metodama, postoji rješenje. Pripremite kavu u french press vrču ili uz pomoć filter zdjele (espresso pretka). Koristite više kave nego obično, ona će morati zamijeniti espresso.
Zagrijte mlijeko na laganoj vatri dok ne dosegne temperaturu od 160 stupnjeva celzija. Ako nemate termometar, ugasite vatru neposredno prije nego mlijeko zavrije. Zatim ga miješajte štapnim mikserom; u slučaju da ga nemate, možete staviti mlijeko u posudu s poklopcem te ju protresti dok ne dobijete gustu i kremastu pjenu.
Ulijte kavu u malo manje od polovice šalice. Prelijte je s malo mlijeka i za kraj stavite pjenu sa žlicom kako biste bili sigurni da će vaše piće izgledati savršeno.
Cappuccino recepti sa začinima i sirupima
Klasični recepti za cappuccino mogu se začiniti prema željama sa začinima, slatkim sirupima, ali i alkoholom.
Klasični recepti za cappuccino mogu se začiniti prema željama sa začinima, slatkim sirupima, ali i alkoholom.
Uz Philips LatteGo aparat samo vas nekoliko trenutaka dijeli od savršenog cappucina.
Bez obzira za koji se recept odlučili, postoji nekoliko općih trikova koji će vam pomoći pripremiti ukusni cappuccino.
Budući da je ovo piće kremasto, važno ga je pripremati s Arabica kavom, a ne s Robustom. Njezin slatki okus i specifična čvrstoća jamstvo su izuzetnog cappuccina. A budući i da želite napraviti cappuccino kao pravi barista, predlažemo da koristite svježe mljevenu kavu.
Obrano mlijeko daje više pjene, dok ono s 2% masti ima više kremastog i slatkog okusa. Najkremastije mlijeko je ipak kondenzirano, koje ima preko 10% masti. To je uvijek izbor pravih poznavatelja koji žele uživati u ukusnoj kavi.
Od začina do sirupa i likera, dobar cappuccino može se miješati s mnoštvom okusa kako bi zadovoljio svačiji ukus. Liker od kave, krem viskija, sirup od karamele, sok od amareta ili limuna i začini poput cimeta, kakao praha ili kardamoma mogu usavršiti okus cappuccina. Budite kreativni, eksperimentirajte i otkrijte okuse koji će probuditi vaše okusne pupoljke.
Za koji god recept ili metodu pripreme se odlučili, sigurno smo da ćete uživati u vašem omiljenom cappuccinu, bilo da odvojite trenutak za sebe ili ga podijelite s prijateljima.
Izvor fotografija: Shutterstock i Philips
You are about to visit a Philips global content page
Continue