Kako odabrati najbolji aparat za kavu? Saznajte sve odgovore uz naš vodič i uživajte u espressu već danas!

    Kava

    Savjeti kako odabrati espresso aparat

     

    Postoje mnoge anegdote oko kave i poveznice kojih se sjetimo svaki put kada pomislimo na kavu. Ako se okrenemo prema filmovima onda nam je teško ne povezati policajce s krafnama i kavom koja je nekako uvijek tema koja se provlači upravo kroz ovakve filmove. Novinari se jednako tako povezuju uz kavu i kava je “ono” što ih diže iz kreveta kako bi upravo oni bili prvi na mjestu događaja. Tako je tu poveznicu prepoznao i Tom Hanks koji je novinarima Bijele kuće darivao automatske espresso apparate kao znak podrške.

     

    Što to zapravo znači? Kava je napitak koji nas drži budnima onda kada bi se najradije vratili u krevet. No, espresso aparati nisu prisutni samo u uredima, sve su rašireniji i u našim domovima.

     

    Aparat za espresso izumljen je krajem 19. stoljeća u Torinu, a i sljedeći, karakteristikama unaprijeđeniji modeli, također su proizvedeni u Italiji. Kava i trend ispijanja kave nisu prisutni samo u kafićima, već i kod kuće. Posljednjih nekoliko godina razvijen je velik broj jednostavnih modela koji se koriste u vlastitoj kuhinji ili svugdje  gdje se može stvoriti "kutak za kavu".

    1. Kako odabrati najbolji aparat za kavu

     

    Espresso aparat, naravno nije jedini uređaj uz pomoć kojeg možemo napraviti kavu kod kuće. Imamo izbor između filter kave, French press-a ili klasičnog vrča. To je, međutim, idealan izbor kada želimo koncentriranu, aromatičnu kavu s finom pjenom, ali isto tako i ako želimo pripremiti različite specijalitete od kave koji kao bazu imaju espresso.

     

    Dvije su stvari koje čine espresso kavu pravom poslasticom: temperatura ključanja vode upravo je onakva kakvu preporučuju stručnjaci dok kava zadržava svoj autentični okus; Istodobno tlak aparata osigurava intenzitet okusa kave i dovodi do stvaranja fine pjene koju ne možemo dobiti drugim metodama.

    Međutim, nisu svi aparati za espresso jednaki. Ako želite espresso aparat, razmotrite sljedeće preporuke:

    • Kava pripremljena u visokotlačnom espresso aparatu je više koncentrirana. Treba obratiti pozornost na količinu bara odnosno na tlak pumpe. Idealan tlak je 8-9 bara, ili čak i više u slučaju da se radi o espresso aparatu koji koristi kapsule.
    • Ako dijelite svoj dom s drugim ljudima ili često imate goste, možda će vas zanimati volumen spremnika za vodu i kapacitet zrna kave koji stane u aparat. Volumen spremnika za vodu 1,5-1,8 litara je i više nego dovoljan. Automatski aparati za kavu su veći i složeniji, dok su aparati na kapsule jednostavniji i veličinom manji.
    • Na tržištu se nude aparati za espresso s brojnim postavkama koje vam omogućuju podešavanje temperature, intenziteta okusa, koncentracije kave i mlijeka.

     

    Ostale korisne funkcije su: napredni zaslon, automatsko ispiranje, filter za vodu i kotao za brzo grijanje.

     

    Ako želite u potpunosti uživati ​​u blagodatima takvog uređaja, odaberite espresso aparat sa sustavom za pjenjenje mlijeka. U suprotnom nećete moći isprobavati recepte za latte ili cappuccino kave.

     

    Što se tiče dizajna aparata, treba obratiti pozornost na materijal od kojeg je izrađen: keramički materijal i nehrđajući čelik osiguravaju trajne performanse mlinca.

    2. Vrste espresso aparata ovisno o načinu rada: automatski, superautomatski

     

    Automatski Espresso aparat

     

    Većina modela koje danas nalazimo na tržištu su upravo ovog tipa. Prednosti automatskog espresso aparata nisu beznačajne: to je najpogodnija opcija i opremljeni su velikim brojem funkcija koje vam omogućuju da kontrolirate rezultate i najmanjih detalja poput stupnja mljevenja, razine temperature, intenziteta okusa, a sve samo pritiskom na gumb.

     

    Super automatski Espresso automat

     

    Automatski aparat za espresso velike snage s ugrađenom brusilicom, spremnikom za vodu velikog kapaciteta i značajkama koje omogućuju brzo stvaranje velikog broja kava. To je vrhunski, profesionalni i sofisticirani kućanski aparat..

    Salată de pui cu avocado și castravete

    O combinație pe cât de simplă, pe atât de gustoasă și sănătoasă, care are la bază pieptul de pui și fructul de avocado.

     

    Ingrediente

    • o cană de boabe de soia
    • 1 piept de pui
    • ¼ castravete, curățat de coajă
    • ½ avocado
    • sucul de la ½ lămâie
    • 2 lingurițe ulei de măsline
    • 1 linguriță semințe asortate
    • ½ salată verde

     

    Mod de preparare

    Mai întâi, fierbem boabele de soia pentru aproximativ 3 minute, după care le lăsăm  împreună cu pieptul de pui și castravetele într-un bol. Într-un blender, amestecăm miezul de la avocado, o parte din sucul de lămâie și uleiul de măsline, după care adaugăm acest amestec peste conținutul din bol.

     

    Pe o farfurie, desfășurăm câteva frunze de salată, adăugăm deasupra amestecul pregătit în bol, iar la final, presărăm câteva semințele asortate și puțin din sucul de lămâie rămas.

    3100 series Potpuno automatski aparati za espresso

    Ovaj proizvod više nije dostupan

    3. Vrste espresso aparata ovisno o snazi

     

    Brojni modeli omogućuju korištenje mljevene kave. To je dobar razlog za kupnju mlinca ako želite okus svježe kave. Možete se odlučiti i za kapsulu ili jastučiće, iako mnogi od poluautomatskih espresso aparata omogućuju korištenje vrećica s mljevenom kavom i stoga su bolja opcija.

     

    4. Što trebate znati o opremi i priboru za espresso

     

    Najskuplji aparati za espresso koriste dva kotla, ali većinu vremena susrećemo se s jednim kotlom za grijanje vode i mlijeka. Neki modeli imaju toplovodni kotao koji vam omogućuje vruću kavu odmah u prvoj šalici.

     

    Opskrba vodom može se obavljati ručno pomoću vrča ili, u nekim modelima, izravno iz slavine, a nedostatak takvog sustava je potencijalna buka koju može proizvesti.

     

    Kod izbora espresso aparata također treba uzeti u obzir i dodatke koji dolaze uz aparat, pogotovo ako želimo kod kuće praviti razne specijalitete od kave, a za koje ćemo trebati više od samog espressa. Među korisnim priborom može biti i mlinac, koji je nužan espresso aparatima koji ga nemaju, preši za kavu, sito i vrč za mlijeko.

    5. Kako odabrati espresso apparat prema budžetu kojim raspolažete

     
    • 45€-105€ - Aparati na kapsulu ili poluautomatski espresso aparati

     

    • 105€-210€ – Napredniji poluautomatski espresso aparati

     

    • 210€-315€ – Automatski espresso aparat s ugrađenim mlincem

     

    • 850€ i više - Premium kategorija koja uključuje automatske i superautomatske espresso aparate, ali i mnoge ručne espresso aparate. Razlika u cijeni rezultira raznovrsnošću pripremljenih napitaka, velikim broju funkcija, kvalitetom mlinca i u konačnici završnom obradom.

    6. Preporučeni modeli

     

    Ako se još uvijek niste odlučili koju vrstu espresso aparata želite, možete pogledati cijeli asortiman espresso aparata tvrtke Philips i Saeco na linku

    Izvor fotografija: Philips

    Moglo bi vas interesirati

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Našu web stranicu najbolje možete pregledati u najnovijoj verziji Microsoft Edgea, Google Chromea ili Firefoxa.