Vaš dom možete očistiti i pomoću prirodnih sredstva. Na ovaj način će te jednostavno očistiti vaš dom i isplativije , a sigurni ste što koristite prilikom održavanja svoje kuće.

    Čišćenje i dezinfekcija podova prirodnim rješenjima

    Čišćenje i dezinfekcija podova prirodnim rješenjima

    Postoje mnogi razlozi zašto je korištenje prirodnih sredstava za čišćenje idealna alternativa onima koji su komercijalno kupljeni. Ne samo da su ekološki prihvatljiviji, već su i sigurniji za cijelu obitelj i prikladni su za bilo koji proračun. Sa samo nekoliko jednostavnih sastojaka koje sigurno imate kod kuće, možete pripremiti rješenja koja će brzo očistiti bilo koju vrstu poda.

    1. Koje sastojke možete koristiti za pripremu prirodnih otopina za čišćenje


    Da biste pripremili rješenje za čišćenje kuće, ovdje su neke od najučinkovitijih sastojaka koje možete koristiti i koje su prednosti svih:
     

    Ocat je dobro sredstvo za čišćenje, bez obzira želite li očistiti podove, prozore ili dezinficirati zahod i umivaonik. Ovaj sastojak nije otrovan pa čak i ako u početku ima jak miris, raspršit će se za nekoliko minuta. Nakon što ste očistili pod, možete ostaviti otvoren prozor ako vam miris previše smeta. Imajte na umu, međutim, da je ocat kiseli i može napasti zaštitni sloj laka ako se više puta koristi na drvenim površinama.
     

    Etilni alkohol (alkohol) ima dezinfekcijska svojstva i učinkovito čisti bilo koju vrstu površine. Imajte na umu da je zapaljiv i ima jak miris, pa se preporuča da temeljito provjetravate prostoriju prilikom čišćenja.
     

    Natrijev bikarbonat nije toksičan i ne sadrži alergene, pa se može koristiti bez brige za čišćenje poda u kući. Budući da je abrazivna, može se koristiti za uklanjanje suhe prljavštine ili mrlja od masti s kuhinjskog poda. Za veću učinkovitost dodajte malo soka od limuna u otopinu za čišćenje, osim natrijevog bikarbonata.
     

    Sok od limuna jedan je od najboljih prirodnih sastojaka za čišćenje jer ima antibakterijska svojstva i ne napada površine. Osim toga, miris limuna osvježit će cijelu kuću.
     

    Soda bikarbona je zdrav (ne sadrži kemikalije), a učinkovit izbor za čišćenje vašeg doma. Možete je koristiti za čišćenje kupaonice, perilica, odvoda i razne tvrdokorne mrlje. U tren oka osvježite svoje tepihe tako da ih pospete sodom bikarbonom, ostavite da djeluje 30 minuta, a zatim je pokupite usisavačem.

    2. Savjeti za učinkovito čišćenje i održavanje podova čistim


    Čak i ako želimo imati čistu kuću, nemamo uvijek vremena za čišćenje. Stoga za učinkovito čišćenje i dulje trajanje, imajte na umu sljedeće savjete:

    • koristite prostirke za zaštitu poda;
    • stavite prostirku na ulazu kako biste spriječili da prljavština uđe u kuću;
    • ako u kući imate parket, vodite računa o količini vode koju koristite za čišćenje; višak vode se apsorbira i može uzrokovati oštećenje i brzo propadanje poda;
    • održavajte optimalnu razinu vlage u stanu kako bi se spriječilo stvaranje plijesni, ali i oštećenje parketa.


    Istodobno, prije pranja poda prirodnim rješenjem, usisavačem uklonite što je moguće više prašine s teško dostupnih područja ili iz uglova prostorije. Da biste olakšali rad, možete se odlučiti za štapni usisivač koji može čistiti sve vrste površina, a pomoću filtra koji se nalazi u usisavaču a koji zadržava preko 90% ultra finih čestica, osigurajte čist, svjež zrak u kući. U spremnik za vodu možete dodati neagresivne deterdžente za učinkovitije čišćenje, a možete koristiti i hladnu vodu i toplu vodu.

    PowerPro Aqua

    3. Recepti prirodnih otopina za čišćenje prema vrsti poda

     

    Evo kako možete kombinirati sastojke koje imate na dohvat ruke kod kuće kako biste pripremili prirodna rješenja za čišćenje podova:

    Rješenje za čišćenje bilo koje vrste poda

     

    Ova prirodna otopina za čišćenje prikladna je za bilo koju vrstu površine, bilo da je u pitanju drvo ili linoleum

     

    • 2 šalice tople vode
    • 0.5 šalice jabučnog octa
    • Alkohol
    • 3 kapi tekućeg sapuna koje ne sadrže hidratantne ili izbjeljujuće tvari
    • 5-10 kapi eteričnog ulja, prema vašim željama

     

    Kombinirajte sve gore navedene sastojke u prostranoj posudi. Izlijte otopinu u spremnik za prskanje i prije uporabe dobro protresite. Poprskajte otopinu na površine koje želite očistiti, a zatim operite.

    Rješenje za čišćenje parketa

     

    Laminatni parket možete svakodnevno čistiti mlakom vodom, ali kada je jako prljav, možete pripremiti sljedeće prirodno rješenje. Osim uklanjanja prljavštine, ovo rješenje je također idealno za poliranje poda, dajući mu prirodni sjaj:

     

    • 3 litre mlake vode
    • 0.75 šalice s maslinovim uljem
    • 0.5 šalice soka od limuna

     

    Pomiješajte sve sastojke u kantici. Čistom krpom dobro obrišite drveni pod i pustite da se osuši. Konačno, parket će biti čist i sjajan.

    Otopina za čišćenje linoleuma

     

    Te se površine lako održavaju, ali s vremena na vrijeme trebate koristiti posebnu otopinu za čišćenje kako biste uklonili nakupljenu nečistoću:

     

    • Dvije šalice mlake vode
    • 2 šalice octa
    • 5-10 kapi eteričnog ulja (metvica, lavanda, itd.)

     

    Pomiješajte sastojke u kanti ili u spremniku za prskanje; Obje varijante su jednako učinkovite. Nanesite otopinu na površinu linoleuma i ostavite da se osuši bez ispiranja.

    Otopina za čišćenje pločica

     

    Za domaće podne pločice ova prirodna otopina za čišćenje pomaže vam da lako uklonite prljavštinu i možete je koristiti onoliko često koliko je potrebno:

     

    • 3 litre tople vode
    • 0.75 ocat
    • 1 šalicu natrijevog bikarbonata

     

    Dodajte sve sastojke u posudu i dobro promiješajte dok se natrijev bikarbonat ne otopi. Izlijte otopinu u posudu za prskanje i nanosite je postupno na površinu koju želite očistiti. Potom navlažite krpu u otopinu od 10 šalica tople vode i šalicu octa i obrišite pod pločica. Neka se dobro osuši.

    Prirodno rješenje za poliranje poda

     

    Nakon što ste očistili podove u kući, također možete pripremiti prirodno rješenje za poliranje. Trebate:

     

    • 0.5 šalice soka od limuna
    • 0.75 šalice maslinovog ulja
    • 3 litre mlake vode

     

    Pomiješajte sve sastojke u kantici i, koristeći čistu krpu, nanesite otopinu na prethodno očišćene površine. Za više mirisa, dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja mente.
     

    Korištenje prirodnih sastojaka za pripremu rješenja za čišćenje podova jednostavan je način da svoju kuću održite čistom, vodite računa o svom proračunu i stvorite čisto i sigurno okruženje za cijelu obitelj.

    Izvor slike: Shutterstock i Philips

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Našu web stranicu najbolje možete pregledati u najnovijoj verziji Microsoft Edgea, Google Chromea ili Firefoxa.