GroomTribe

Vodič za pravilno pranje zubi

Dobro je poznata činjenica da zube treba prati 2 puta dnevno. Nažalost, većina ljudi ne primjenjuje pravilne tehnike – najčešće zato što jednostavno ne znaju kako. Oralna higijena nije samo ključan dio brige za zdravlje zuba i desni, nego i za zdravlje cijelog tijela. Stanje tvojih zuba može utjecati na cjelokupno zdravlje i uzrokovati bolesti u određenim dijelovima tijela. Znati kako pravilno prati zube osigurava optimalno zdravlje istih. U ovom vodiču istraži korake kojima ćeš saznati kako ispravno prati zube:

  • Peri barem 2 minute     
  • Četkaj pod kutem od 45-60°
  • Koristi srednji pritisak   
  • Četkaj pokretima gore – dolje s vanjske strane
  • Četkaj naprijed – nazad na površini za žvakanje

GroomTribe

Nježno vodi četkicu po liniju desni

Kako pravilno prati zube električnom četkicom?

 

Električna četkica ima brojne prednosti zato što njome možeš doseći mjesta u ustima koja teško možeš običnom četkicom. Evo i kako ju možeš koristiti:

 

  1. Namjesti glavu četkice na desni, paralelno sa zubima. Počni s vanjskog gornjeg ugla i nježno vodi četkicu po liniji desni.
  2. Četkaj zub po zub. Pobrini se da je svaki zub individualno isčetkan barem nekoliko sekundi.
  3. Nemoj zaboraviti međuzubni prostor. Velika količina bakterija se nalazi u međuzubnom prostoru što može dovesti do povećanih količina naslaga ako se ne čisti redovno.
  4. Primijeni blagi pritisak.
  5. Započni s okomitim potezima, četkaj gore – dolje po unutarnjoj površini zuba prije nego ponoviš postupak na vanjskoj površini zuba.
  6. Završi s površinom za žvakanje. Nježno pomiči četkicu naprijed – natrag po površini za žvakanje, ponavljajući postupak na svakom zubu.

 

 

Duguljasta glava sonične električne četkice omogućava čišćenje više zubi istovremeno, bez pritiska na zube i desni. Koristiti ju možeš na slijedeći način:

 

  1. Postavi glavu četkice pod kutom od 45 stupnjeva u odnosu na desni. Postavi ju tako da glava četkice jednakim dijelom pokriva i zube i desni.
  2. Pusti da četkica ukloni naslage prije nego li prijeđeš na slijedeću površinu i ostani na toj površini nekoliko sekundi.
  3. Četkica će uklanjati naslage i mrlje sa zuba te će se na taj način ukloniti plak ostavljajući izvanredan osjećaj svježine i čistoće u vašim ustima.

Trajno uklanjanje dlaka

Philips Sonicare Prestige uklanja do 10 puta više naslaga

Savjet

 

Ako želiš ukloniti naslage sa zubi te istovremeno smanjiti laganu obojenost zubi, isprobaj Philips Sonicare Prestige. Zašto? Uklanja do 10 puta više naslaga i na teško dostupnim mjestima, izbjeljuje zube u tjedan dana te je pogodna za osjetljive zube i desni.

Često postavljena pitanja

 

Sada kada znaš kako pravilno prati zube i održati svoja usta zdravima, pogledajmo koja se pitanja najčešće postavljaju vezano uz pranje zubi.

Kada treba prati zube ujutro?

 

Ako se pitaš trebaš li prati zube prije ili nakon doručka, preporučamo da pereš prije. Jednom kada pojedeš, bakterije u ustima počinju povećavati produkciju kiseline koja utječe na plak. Stoga, čišćenje prije nego se pokrene taj proces ima više smisla. 

Koliko nakon jela trebaš čekati prije nego pereš zube?

 

Dobre tehnike i temeljito četkanje su iznimno važni za oralno zdravlje, no treba čekati minimalno 30 minuta nakon jela prije nego se peru zubi kako se ne bi oštetila zubna caklina. 

Koliko dugo treba prati zube? 

 

Ključ temeljite rutine oralne njege je osigurati pranje zubi 2 puta dnevno, ali jednako je važno prati barem 2 minute. 

Mogu li djeca koristiti električne četkice?

 

Djeca od predškolske dobi nadalje mogu koristiti električne četkice. Pobrini se samo da tvoje dijete koristi model namijenjen djeci, kao što je Philips Sonicare for Kids. Preporučamo i zajedničko pranje zubi dok dijete nije samostalno u tome.

Je li pasta za zube potrebna za pravilno pranje? 

 

Kratki odgovor je ne. Dok koristiš pravilnu tehniku pranja zubi, korištenje četkice i vode i dalje može biti efikasan način za ukloniti naslage i zaštiti zube.

Koliko često treba mijenjati glavu električne četkice?

 

Glava električne četkice trebala bi se mijenjati svaka 3 do 4 mjeseca. 

IPL depilacija

Glave mijenjati svaka 3 do 4 mjeseca

 

Kada razumiješ pravilan način pranja zubi i koristiš tehnike koje smo preporučili u svakodnevnoj rutini, bit će ti jednostavno održati usta čistima i zdravima. Sjeti se da oralno zdravlje ima veliki utjecaj na cjelokupno zdravlje tijela. Pravilno pranje zubi će ti pomoći da se bolje brineš o njima, što vodi zdravijem i blistavijem osmijehu. 

Moglo bi vas zanimati

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Našu web stranicu najbolje možete pregledati u najnovijoj verziji Microsoft Edgea, Google Chromea ili Firefoxa.