Savjeti za brzo proljetno čišćenje

     

    Čišćenje može biti zamorno. Kako bi to što brže odradili pripremili smo nekoliko savjeta za brže i jednostavnije čišćenje. Provjerite kako osoboditi vrijeme za druge aktivnosti.

    Savjeti za brzo proljetno čišćenje

    1. Proljetno čišćenje


    Proljetno čišćenje je postalo tradicija i nije slučajno da se zove tako: proljeće je doista najbolje vrijeme za čistoću i reorganizaciju prostora u stambenom prostoru. Iako obično slijedimo kalendar, kako bi se čišćenje odvilo prije Uskrsa, idealno vrijeme za proljetno čišćenje je malo hladnije, tj. proljetno čišćenje je mnogo učinkovitije ako se odvija u ožujku, ili onda kada termometri pokazuju umjerene, hladne temperature.
     

    Još jedna korisna preporuka bi bila da počnete odozgo, prema dolje, to jest, s ormarima, regalima, prozorima pa s ladicama i onda samim podom. Prije nego što ste krenuli sa čišćenjem, potrebno je pripremiti sve proizvode za čišćenje, tj. svu opremu koja vam je potrebna u prvoj fazi čišćenja.
     

    Iako svi imaju svoj  vlastiti stil čišćenja te svako kućanstvo ima druge potrebe, dobro uzeti u obzir neke preporuke koje čine cijelu "operaciju" bržom i lakšom, ne ostavljajući neki kut u stanu ili kući netaknutim.

    2. Čišćenje tepiha

     

    Kada je riječ o tepisima, možda ćete moći koristiti usisavač bez vrećice, koji umjesto toga koristi prozirni plastični spremnik i gdje je usisni zrak odvojen od prašine. Ova vrsta usisavača također prikuplja najmanje čestice prašine, a neki modeli također mogu imati posebne dodatke koji skupljaju kosu i dlaku koju su ostavili kućni ljubimci učinkovitije nego klasični usisavači s vrećicom. (linkovi na usisavače)
     

    Čišćenje tepiha mora se temeljito provesti na obje strane, kako bi se uklonili sve prašine, nečistoće, a posebno grinje, koje preferiraju tepihe, zavjese i madrace.
     

    Predlažemo vam da prvo usisate s gornje strane, a nakon toga podignete tepihe i usisate pod ispod tepiha.

    3. Čišćenje namještaja


    U ovom koraku tekođer možete intervenirati s usisavačem, najbolje prijenosnim, s kojim možete očistiti teško dostupna mjesta, kao što su police ili prostori ispod jastuka.

    Horizontalne površine akumuliraju više prašine nego vertikalne, tako da ćete morati više vremena utrošiti na čišćenje polica u vašem domu.
     

    Uz pojedine usisavače i njihove nastavke jednostavno možete ukloniti prašinu s namještaja koji nije jednostavno dostupan (na dohvat ruke).

    4. Čišćenje zavjesa

     

    Zavjese su među prvim stvarima u kući koje operemo. Nakon što ste ih oprali, ne trebate više ništa učiniti nego ih objesiti kako bi izgledale besprijekorno. Ako ne izgledaju tako, potrebno ih je popeglati, a preporuka za njihov ravan, divan pad je parna postaja. Moćna i kontinuirana para pomaže vam brzo poglačati bilo koji materijal, tako da uštedite vrijeme za neke druge stvari oko kuće. Pojedine parne postaje imaju i mogućnost vertikalnog glačanja, tako da zavjese možete „popraviti“ i nakon što ste ih objesili.

    5. Čišćenje prozora

     

    Prilikom pranja prozora, ne zanemarujte klupčice koje se nalaze s vanjske i unutarnje strane, koje isto tako zahtjevaju pažnju. Prvo čišćenje potrebno je odraditi vlažnom krpom, koristeći profesionalne proizvode ili otopinu dobivenu od sode i vode, a zatim možete koristiti suhu tkaninu za uklanjanje posljednjih tragova prljavštine. Možete si pomoći i s papirnatim ručnicima koji će ukloniti i zadnje kapljice vode.

    6. Čišćenje poda i stropa

     

    Za podove se može koristiti usisavač koji ujedno i pere pod, posebno razvijen za čišćenje tvrdih površina. Preporuka za čišćenje također vrijedi u ovom slučaju: početi sa stropom, a završiti s podom.

    7. Čišćenje hladnjaka


    Akumulirana prašina između elemenata hladnjaka može se ukloniti pomoću sušila za kosu, nakon čega možemo koristiti usisavač za čišćenje okolne površine.

    8. Čišćenje vrata

     

    Nemojte čistiti površinu vodom i deterdžentom, nego tretirajte vrata profesionalnim proizvodima za njegu drva, kako na površini nebi ostale mrlje.

    9. Čišćenje biljaka

     

    Prašina na listovima biljaka u kući može se ukloniti pod tušem, ne nemojte pretjerati s tlakom mlaznica i nemojte koristiti vruću ili vrlo hladnu vodu. Drugo rješenje je korištenje prskalice, koje napunimo vodom, oprskamo listove biljke i onda nježnim pokretima obrišemo površine listova.

    10. Čišćenje ormara

     

    Iz ormara predlažemo da pospremite odjeću koju nećete koristiti u narednom periodu. Uveliko vam mogu pomoći vakum vreće koje uz pomoć usisavača možete jednostavno isprazniti od zraka i pospremiti. Police usisajte usisavačem, a zaostalu prašinu uklonite suhom krpom.  Ovaj period je idealan i za sortiranje odjeće i doniranje svega onog što vam više ne treba ili vam se ne sviđa.


    Preuređenje doma i ovi mali trikovi definitivno će učiniti vaš boravak u domu ugodniji, a i vi ćete biti ponosni na sve što ste napraviti. I ne zaboravite – čist dom je pola puta do zdravlja.

    Izvor fotografija: Shutterstock i Philips

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Našu web stranicu najbolje možete pregledati u najnovijoj verziji Microsoft Edgea, Google Chromea ili Firefoxa.