Obojana kosa

Njega obojene kose - 10 korisnih savjeta za zdravu i sjajnu kosu

Bez obzira jeste li se odlučili obojiti kosu u plavu, smeđu, crvenkastu ili, zašto ne, platinasto plavu ili ružičastu nijansu, vašoj kosi je potrebna pravilna njega kako bi boja što dulje ostala postojana. Iako kemikalije u bojama za kosu, kao što je amonijak, prodiru u strukturu kose i mijenjaju ju, sve dok slijedite savjete za njegu možete izbjeći ispadanje kose, ispucale vrhove, suhu kosu te razne druge probleme povezane sa bojanjem kose.

 

Dakle, evo kakva je pravilna njega kose za vašu obojenu kosu:

1. Pripremite kosu

 

Važno je brinuti se za kosu čak i prije nego što je bojite. Nakon svakog pranja koristite hidratantne proizvode, kao što su maske ili ulja za kosu, ali i pazite da vrhovi kose nisu ispucani. Ako ste odlučili obojiti kosu, nanesite hladno prešano kokosovo ulje noć prije kako biste smanjili njeno oštećenje.

2. Nemojte prerano prati kosu 

 

Nakon što ste obojili kosu, preporuča se pričekati najmanje dva dana prije ponovnog pranja vlasišta. Pri bojanju, kutikula kose ostaje otvorena. Ako prerano operete kosu, boja će iscuriti. Što duže pričekate prije sljedećeg pranja, boja će se bolje primiti i dulje će ostati intenzivna.

Njega kose

Njega suhe i obojane kose

3. Koristite pravi šampon i regenerator

 

Za obojenu kosu preporuča se koristiti šampon i regenerator bez sulfata, tvari koje pomažu pri stvaranju pjene. Sulfati olakšavaju uklanjanje prirodnih ulja iz dlačica, što isušuje kosu te dolazi do promjene boje.

4. Ne perite vlasište prečesto 

 

Sa svakim pranjem, boja za kosu malo po malo blijedi. Najjednostavnije rješenje za dugotrajno postojanu i intenzivnu boju je pokušati rjeđe prati vlasište. Ako obično perete tri ili čak četiri puta tjedno, bilo bi idealno smanjiti učestalost na dva, najviše tri pranja. Ne samo da će boja kose duže biti intenzivna, već će prirodna ulja koja pomažu hidratizirati kosu odraditi svoju ulogu. Danima kada osjetite potrebu za osvježavanjem, možete koristiti suhi šampon. Također, kada perete kosu, koristite mlaku ili hladnu vodu; naime, kada vlasište perete vrućom vodom, kutikula vlasi je otvorena, što uzrokuje brže ispiranje boje.

Ispadanje kose

Kako izbjeći ispadanje kose

5. Ispadanje kose - kako izbjeći

 

Ispadanje kose također može biti jedna od posljedica bojanja kose. Ne postoji jednostavno rješenje ovog problema, no vođenje zdravog i uravnoteženog života može uvelike pomoći. Možete početi od malih promjena - svakodnevno unosite dovoljno vode; 1.5 do 2 litre, smanjite stres koliko god je moguće, pobrinite da dobijete dovoljnu količinu kvalitetnog sna, jedite zdravo te se redovito krećite. 

6. Zaštitite kosu od topline

 

Suha kosa može biti posljedica ne samo bojanja već i korištenja uređaje za oblikovanje kose. Prije oblikovanja, preporuča se korištenje zaštitnog spreja i odabir kvalitetnih uređaja koji neće štetiti njenoj strukturi. Philipsova linija sa SenseIQ tehnologijom prilagođava temperaturu prema vrsti kose tako da čuva svoju prirodnu hidrataciju i tako dulje zadržava boju postojanom.

Suha kosa

Uređaji za njegu suhe i obojane kose

7. Koristite tretmane koji se ne ispiru

 

Obojena kosa treba povećanu zaštitu, osobito od UV zraka koje mogu oštetiti vlasi i dovesti do gubitka hidratantnih tvari potrebnih za lijepu kosu. Kao što kožu štitimo zaštitnim faktorom, potrebno je zaštititi i kosu kako njena boja ne bi izblijedila.

8. Zaštitite kosu od klora

 

Klor je sredstvo za izbjeljivanje koje može dovesti do promjene boje kose. Dok plava kosa može dobiti zelenkaste nijanse, tamnije boje mogu izgubiti intenzitet i sjaj. Sljedeći put kad odete na bazen zaštitite kosu kapicom za plivanje ili nanesite regenerator na mokru kosu i nemojte ispirati prije ulaska u bazen. Regenerator će stvoriti barijeru i spriječiti promjenu boje kose zbog klora u vodi.

Njega kose ljeti

Zaštita kose od topline i klora

9. Redovito kratite vrhove obojane kose

 

Obojena kosa je puno ranjivija od prirodne. Preporuča se podrezati vrhove jednom svakih šest ili osam tjedana kako bi se spriječilo oštećenje i lom vlasi. Osim toga, tako ćete uživati u zdravoj i sjajnoj kosi.

10. Koristite detoksikacijski šampon

 

Prije sljedećeg bojanja kose koristite detoksikacijski šampon. Detoksikacijski šampon temeljito čisti vlasište i otklanja višak sebuma koji se nakupio na vlasima te tako omogućuje ravnomjerno prodiranje boje u kosu.

Opadanje kose

Zdrava i sjajna kosa

 

Ako želite imati zdravu i sjajnu kosu, pravilna njega je od izuzetne važnosti. Bez obzira na to koliko često se odlučujete za njeno bojanje, imajte na umu gore navedene savjete kako bi ostala optimalno hidratizirana.

 

Foto: Freepik

 

Moglo bi vas interesirati

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Našu web stranicu najbolje možete pregledati u najnovijoj verziji Microsoft Edgea, Google Chromea ili Firefoxa.