steam station

    Kako odabrati pravu parnu postaju? Saznajte sve odgovore uz naš vodič i uživajte u savršeno oglačanoj odjeći!

    željezo

    Kako odabrati pravu parnu postaju za sebe: Funkcije i razlike

     

    Glačanje je jedna od najzamornijih kućnih aktivnosti. Ako imate velike količine odjeće za glačanje, ako želite izravnati tvrdokorne nabore ili jednostavno samo želite osvježiti vašu odjeću, parna postaja je pravi izbor.

     

    Uz veliku količinu pare i moderne značajke, parna postaja pomoći će vam da smanjite vrijeme provedeno u glačanju i uživate u odjeći bez nabora.

    1. Zašto odabrati parnu postaju ?

     

    Parna postaja sastoji se od modernog glačala spojenog crijevom do baze iz koje se opskrbljuje vodom iz velikog spremnika koji omogućuje dulje i neprekidno glačanje. Volumenom veća od klasičnog glačala, parna postaja sadrži velik spremnik za vodu i kotao za grijanje, koji generira paru.

     

    Ako imate puno rublja, košulja, odijela ili osjetljive tkanine za glačanje, parna postaja odličan je izbor za vas. Ugrađene tehnologije osiguravaju da vaša odjeća bude profesionalno oglačana, mnogo brže nego prije, a nećete morati ni brinuti o tome hoće li vaša omiljena haljina pregorjeti ili ne (parna postaja brine o tome).

    2. Razlika između parne postaje i klasičnog glačala ?

     

    Za razliku od klasičnog parnog glačala, parna postaja pruža vam veću količinu pare pri višoj temperaturi, a veliki spremnik za vodu nudi raspon glačanja do nekoliko sati. Ti aspekti su posebno važni ako imate puno rublja za glačanje.

     

    Osim toga, snaga aparata, zajedno s velikom količinom pare (znatno iznad klasičnog glačala) omogućiti će vam da odjeću preklopite nekoliko puta, duboko prodirući u tkaninu tako da vaša odjeća postane savršeno glatka bez previše napora.

     

    Osim estetskog učinka na odjeću, velika količina pare također ima i higijenski učinak. Glačanjem odjeće parnom postajom, uklanjaju se bakterije kako s površine tkanine, tako i njihove dubine.

    3. Što je važno znati pri odabiru parne postaje?

     

    Da biste iskoristili sve pogodnosti parne postaje, osim vaših osobnih preferencija (dizajn, boja), trebate također obratiti pažnju na:

    • snagu mlaza pare
    • tlak pare
    • snagu uređaja
    • grijaču ploču
    • rupice kroz koje izlazi para
    • težinu
    • udobnost
    • jamstvo

    Snaga mlaza pare i tlak pare

     

    Što je mlaz pare jači, to je glačanje brže. Izaberite parnu postaju s mlazom pare koji odgovara vašim potrebama.

     

    Tu su i modeli s manjim mlazom pare (100-150 grama), ali se ne mogu koristiti na svim vrstama materijala i prikladniji su za osvježavanje odjeće.

    Snaga uređaja

     

    Snaga parne postaje utječe na vrijeme koje je potrebno kako bi se grijača ploča zagrijala, ali i na održavanje pare na konstatnoj temperaturi. Izaberite parnu postaju sa snagom koja odgovara vašim potrebama.

    Un jet mare de aburi se traduce într-o cantitate mare de rufe, indiferent de material, călcate într-un timp cât mai scurt.

     

    Alege o stație de călcat cu un jet de aburi mai mare de 250 de grame pentru un regim de călcat de 1-3 ori pe săptămână sau o stație cu cel puțin 350 de grame dacă ai de călcat în mai multe sesiuni.

     

    Există și modele cu un jet de abur mai mic (100-150 de grame), însă nu pot fi utilizate pe toate tipurile de materiale și sunt mai potrivite pentru retușuri rapide.

    Un jet mare de aburi se traduce într-o cantitate mare de rufe, indiferent de material, călcate într-un timp cât mai scurt.

     

    Alege o stație de călcat cu un jet de aburi mai mare de 250 de grame pentru un regim de călcat de 1-3 ori pe săptămână sau o stație cu cel puțin 350 de grame dacă ai de călcat în mai multe sesiuni.

     

    Există și modele cu un jet de abur mai mic (100-150 de grame), însă nu pot fi utilizate pe toate tipurile de materiale și sunt mai potrivite pentru retușuri rapide.

    Funkcije postaje

     

    Da biste uistinu uživali u parnoj postaji, morate uzeti u obzir sve njezine funkcije, koje mogu olakšati postupak glačanja, ali i vrijeme provedeno glačajući. Napredna parna postaja može, ovisno o modelu, imati brojne funkcije koje vam mogu olakšati glačanje.

    • Funkcija Optimal Temp - omogućuje glačanje bilo koje tkanine, od traperica do svile, bez potrebe za podešavanjem temperature. Ova funkcija jamči da neće doći do pregorijevanja bez obzira o kojem se materijalu, odnosno tkanini radilo.
    • Funkcija samočišćenja - tvrdoća vode za glačanje dovodi do taloženja kamenca, ali neki modeli imaju ugrađenu funkciju samočišćenja. Korištenje te značajke jednom mjesečno dovoljno je kako bi uređaj radio što je dulje moguće.
    • Funkcija samoisključivanja - ako glačalo ne koristite nekoliko minuta (primjerice primite važan poziv koji vam je odvratio pozornost od glačanja), uređaj će se isključiti.
    • Snažan ispust pare - od iznimne je koristi za zahtjevnu odjeću.

     

    Materijal grijače ploče

     

    Za očekivane rezultate, grijača ploča mora biti prekrivena neprijanjajućim materijalom.

     

    Većina parnih postaja uključuje grijaču ploču od teflonskog željeza, aluminija, nehrđajućeg čelika ili paladijevog željeza. Za dugotrajnu upotrebu, modeli s ravnomjernom distribucijom topline odličan su izbor.

    Ne zaboravite obratiti pažnju na rupice za paru kao i na vrh podnice - to osigurava glatko prelaženje preko problematičnih područja, npr. ovratnik košulje.

    Otvori za distribuciju pare

     

    Za trenutačne rezultate dobro je izabrati parnu postaju gdje grijača ploča ima velik broj rupica za ispuštanje pare. Što je veći broj rupica to je brži postupak glačanja.

     

    Ovisno o modelu, glačalo može imati nekoliko rupica većeg promjera ili mnogo rupica promjera od samo nekoliko milimetara.

    Težina

     

    Jedan od najvažnijih aspekata kada se govori o glačalu odnosi se na to kolika je njegova težina jer je to alat kojim ćete rukovati. Samo glačalo kod parnih postaja u većini slučajeva je puno lakše od standardnih glačala, što vam omogućuje jednostavnije glačanje. U slučaju da imate klasični stol za glačanje, treba izbjegavati teške modele, jer će debalansirati stol za glačanje. Ukoliko imate parnu postaju ali ne i dasku primjerenu za glačanje, predlažemo da parnu postaju držite na podu ili ormariću pokraj vas.

    Udobnost

     

    Postoji nekoliko specifičnih stvari na koje mnogi ljudi ne obraćaju pozornost, a mogu doprinijeti ugodnijen i lakšem korištenju glačala:

    • Spremnik za vodu od najmanje 1,1 litara (postoje i modeli sa spremnicima do 1,8 litara) dovoljan za nekoliko sati glačanja. Modeli s više bara i većom količinom kontinuirane pare imaju odvojiv spremnik za vodu, što je praktično za dolijevanje vode direktno iz slavine. Nakon dodavanja vode, glačalo je spremno za nastavak rada, bez čekanja na dogrijavanje.
    • Vrijeme potrebno za zagrijavanje glačala
    • Težina glačala
    • Sustav za spremanje crijeva za glačanje

     

    Parna postaja, za razliku od klasičnog glačala, daje vam veću količinu pare pri višem tlaku i obećava ne samo da će vaša odjeća biti glatka, već da ćete skratiti proces tako da svoje vrijeme možete posvetiti stvarima koje su vam doista važne.

    Izvor fotografija: Philips

    Moglo bi vas interesirati

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Našu web stranicu najbolje možete pregledati u najnovijoj verziji Microsoft Edgea, Google Chromea ili Firefoxa.