Za mnoge ne postoji dan bez kave. Ona je dio svakodnevne rutine, pomaže pri razbuđivanju ujutro i prilika je za druženje s prijateljima ili na poslu. Čak i ako je pijete samo radi arome i okusa, saznat ćete da vam šalica kave može donijeti mnogo koristi: Na okus kave može utjecati nekoliko čimbenika, poput vrste uređaja za pripremu kave, sam način pripreme kave, granulacije mljevene kave i način čuvanja zrnaca. Kako biste uživali u svim blagodatima kave, u nastavku smo pripremili vodič uz koji ćete biti sigurni da ste odabrali najbolju kavu za sebe.
Kavu je danas moguće kupiti gotovo svugdje, no postoje specijalizirane prodavaonice u kojima se možete dodatno informirati o kavi i načinu pripreme. Ako kavu radije kupujete u supermarketu, uzmite u obzir:
Iako kava traje dovoljno dugo ako se pravilno čuva, njezin se okus s vremenom mijenja iz nekoliko razloga: Stoga, kako biste uživali u najjačoj aromi, trebali biste piti kavu četiri dana do dva tjedna nakon prženja, ovisno o načinu pripreme. Na primjer, ako volite kućnu kavu, koristite je tijekom prvog tjedna, ali ako imate aparat za kavu, pričekajte tjedan dana kako bi dobili njezin najbolji okus.
Vrsta kave je čimbenik koji može utjecati na vas pri odabiru vašeg novog pića. Dvije vrste, Arabica i Robusta, razlikuju se u okusu, ali i cijeni. Arabica je kave koja se uzgaja na velikim nadmorskim visinama, ima dvostruki broj kromosoma u odnosu na Robusta kavu i skuplja je jer se bere u zahtjevnim uvjetima. Složene je arome okusa. Robusta se uzgaja na nižim visinama i jeftinija je jer su troškovi uzgoja i berbe niži u odnosu na Arabiku.
U različitim dijelovima svijeta proizvode se zrna kave s različitim okusima i dobro je znati razliku između vrsta okusa i mirisa, tako da možete odabrati najbolju kavu za sebe. Glavna područja s plantažama kave su Amerika (Južna i Srednja), egzotične države (Jamajka i Havaji, Azija i Indonezija) i Afrika (Kenija i Etiopija). Ovisno o klimi i vrsti tla, formira se i okus kave. Prvo područje uključuje: Karibe, Kolumbiju, Meksiko, Panamu, Kostariku, Peru i Brazil. Preradom zrna kave koja se uzgaja u tim zemljama dobiva se kava visoke kiseline, fine arome i blago slatkastog okusa. Najintenzivnija aroma kave postiže se ako je zrno srednje do malo prženo. Druga zona obuhvaća: Aziju, Indoneziju i Pacifičke otoke. Aroma kave dobivene iz zrna koja se uzgajaju na tim mjestima je tvrđa, ima nisku kiselost i postojan okus. Da bi se uklonili cvjetni podtonovi, zrna kave moraju se kvalitetno pržiti. Treće područje uključuje Afriku i Bliski Istok. Aroma kave iz dobivenih zrna ima srednji intenzitet, ali vrlo je složena, može sadržavati čokoladu, citrus i čak vino. Da biste u potpunosti iskoristili okuse, zrno kave mora biti pečeno dok ne postane tamno.
Faktor koji može utjecati na okus kave, a samim time i na vaš izbor, vrsta je prženja zrna kave. Ovisno o vremenu i načinu prženja zrna, kava će imati različite okuse. Tijekom prženja kave količina kofeina unutar samog zrna ostaje nepromijenjena ali zbog dehidracije zrno gubi na težini i istovremeno dobiva na volumenu (oko 60 %). Prženje je postupak toplinske prerade sirovih zrna kave. Proces traje do 20 minuta, a odvija se na temperaturama do 220 °C. Cijeli postupak ovisi o veličini zrna i vrsti kave koja se prži, te prži li se neka vrsta zasebno ili kao mješavina nekoliko različitih kava. Razlikujemo svijetlo, srednje i tamno prženje.
Na okus kave se može utjecati i umjetnim dodavanjem arome. U trgovinama je moguće pronaći kavu različitih okusa poput vanilije, čokolade, lješnjaka, ruma, mente ili cimeta. Mnogi od tih okusa mogu se naći u određenim vrstama kave, ali nisu toliko izraženi sami po sebi. Proizvođači se odlučuju pojačati ili izmijeniti okus kave dodavanjem aromatičnih sastojaka u različitom vremenu obrade:
Nakon što odaberete vrstu kave za sebe, morat ćete odabrati i način pripreme. Preko standardnih metoda koje koristi većina - francuska preša, filtrirana, espresso, mocha - do nekih metoda narodne pripreme samo u određenim regijama, kao što su: kava na pijesku, vijetnamska kava, finska kava ili grčka kava. Francuska preša Priprema kave metodom francuska preša ne uključuje filter, a dobivena kava ima veći udio kofeina i jači okus. Mljevena zrna kave natope se vrućom vodom, a zatim prešaju kako bi se dobila kava. Priprema: Aparat za kavu s filterom Zbog svoje praktičnosti najpopularnija metoda pripreme kave. Ako kavu pijete na ovaj način, ona će imati manje kofeina u usporedbi s onom koja se dobije 'kuhanjem'. Filteri korišteni u uređaju blokiraju uljne spojeve da dođu do vaše kave. Uljni spojevi iz kave mogu povećati razinu vašeg kolesterola. Priprema: Espresso Espresso se dobije kada topla voda prođe kroz držač filtera koji sadrži komprimiranu mljevenu kavu. Dobivena kava je koncentrirana, s jakom aromom i može se prepoznati po sloju pjene koja se formira iznad nje. Priprema:
Kao što je već spomenuto, da biste uživali u najboljem ukusu kave, pripremite je u roku od dva tjedna nakon prženja. Tijekom navedenog perioda i skladištenje može utjecati na okus kave. Kavu treba uvijek čuvati u suhoj i zatvorenoj posudi, izbjegavati vlagu, ne koristiti prozirni spremnik i ne skladištiti blizu izvora topline. Da biste uživali u aromatiziranoj kavi, uzmite u obzir njezinu svježinu, vrstu kave, zemlju podrijetla, ali i vrstu prženja. Pokušajte pronaći što više tih podataka na pakiranju ili kupite zrna izravno u specijaliziranoj trgovini kave. Nakon što odaberete pravu kavu za sebe, u Philips ponudi aparata za kavu možete pronaći onaj koji će vas pratiti na vašem putovanju u užitku ispijanja kave!