Kava

Kako odabrati najbolju kavu? Neka svježa i aromatizirana kava bude dio vaše svakodnevice

Za mnoge ne postoji dan bez kave. Ona je dio svakodnevne rutine, pomaže pri razbuđivanju ujutro i prilika je za druženje s prijateljima ili na poslu. Čak i ako je pijete samo radi arome i okusa, saznat ćete da vam šalica kave može donijeti mnogo koristi:

 

  • Kava povećava razinu energije, poboljšava raspoloženje i potiče moždane funkcije. Razlog tome je što kofein blokira inhibitorni neurotransmiter u mozgu prema istraživanju objavljenom u časopisu Psychopharmacology
  • Kofein može povećati brzinu metabolizma i potaknuti gubitak kilograma (izvor: Američki časopisa o kliničkoj prehrani)
  • ljudi koji svakodnevno piju kavu imaju niži rizik od Parkinsonove bolesti, druge najčešće neurodegenerativne bolesti, za oko 32-60%, pokazuje istraživanje objavljeno u časopisu Annals of Neurology

 

Na okus kave može utjecati nekoliko čimbenika, poput vrste uređaja za pripremu kave, sam način pripreme kave, granulacije mljevene kave i način čuvanja zrnaca. Kako biste uživali u svim blagodatima kave, u nastavku smo pripremili vodič uz koji ćete biti sigurni da ste odabrali najbolju kavu za sebe.

1. Gdje kupiti kavu i na što obratiti pozornost

 

Kavu je danas moguće kupiti gotovo svugdje, no postoje specijalizirane prodavaonice u kojima se možete dodatno informirati o kavi i načinu pripreme. Ako kavu radije kupujete u supermarketu, uzmite u obzir:

 

  • Pojedinosti o mjestu podrijetla; potražite naziv regije ili farme uzgoja. Što su podaci specifičniji, kava će biti ujednačenija, i tako ćete izbjeći nekontroliranu mješavinu.
  • Datum kada je kava bila pržena; kavu obično treba piti dva tjedna nakon prženja, pa će vam  datum pomoći da utvrdite koliko je svježa
  • Podaci o načinu obrade; koje se sjeme koristi, datum branja usjeva i visina na kojoj je uzgojeno stablo ili grm kave

2. Zašto birati svježu kavu

 

Iako kava traje dovoljno dugo ako se pravilno čuva, njezin se okus s vremenom mijenja iz nekoliko razloga:

 

  • Nakon prženja zrna kave odmah dolazi do promjene njene kemijske strukture
  • Zrna počinju oslobađati ugljični dioksid u procesu otplinjavanja
  • Otplinjavanjem, ulja unutar zrna počinju oksidirati i tako se smanjuje aroma zrna

 

Stoga, kako biste uživali u najjačoj aromi, trebali biste piti kavu četiri dana do dva tjedna nakon prženja, ovisno o načinu pripreme. Na primjer, ako volite kućnu kavu, koristite je tijekom prvog tjedna, ali ako imate aparat za kavu, pričekajte tjedan dana kako bi dobili njezin najbolji okus.

3. Vrste kave: Arabica i Robusta

 

Vrsta kave je čimbenik koji može utjecati na vas pri odabiru vašeg novog pića. Dvije vrste, Arabica i Robusta, razlikuju se u okusu, ali i cijeni.

 

Arabica je kave koja se uzgaja na velikim nadmorskim visinama, ima dvostruki broj kromosoma u odnosu na Robusta kavu i skuplja je jer se bere u zahtjevnim uvjetima. Složene je arome okusa.

 

  • İzgled: prije pečenja zrno ima jaku zelenu boju i velike je veličine
  • Okus : fin, blago kiselkast i ne baš gorak

 

Robusta se uzgaja na nižim visinama i jeftinija je jer su troškovi uzgoja i berbe niži u odnosu na Arabiku.

 

  • Izgled: svježa zrnca su blijedozelena, smeđe nijanse i manja su od Arabice
  • Okus: jak, gorak i tvrd

Zrna kave

4. Kako zemlja podrijetla utječe na okus kave?

 

U različitim dijelovima svijeta proizvode se zrna kave s različitim okusima i dobro je znati razliku između vrsta okusa i mirisa, tako da možete odabrati najbolju kavu za sebe. Glavna područja s plantažama kave su Amerika (Južna i Srednja), egzotične države (Jamajka i Havaji, Azija i Indonezija) i Afrika (Kenija i Etiopija). Ovisno o klimi i vrsti tla, formira se i okus kave.

 

Prvo područje uključuje: Karibe, Kolumbiju, Meksiko, Panamu, Kostariku, Peru i Brazil. Preradom zrna kave koja se uzgaja u tim zemljama dobiva se kava visoke kiseline, fine arome i blago slatkastog okusa. Najintenzivnija aroma kave postiže se ako je zrno srednje do malo prženo.

 

Druga zona obuhvaća: Aziju, Indoneziju i Pacifičke otoke. Aroma kave dobivene iz zrna koja se uzgajaju na tim mjestima je tvrđa, ima nisku kiselost i postojan okus. Da bi se uklonili cvjetni podtonovi, zrna kave moraju se kvalitetno pržiti.

 

Treće područje uključuje Afriku i Bliski Istok. Aroma kave iz dobivenih zrna ima srednji intenzitet, ali vrlo je složena, može sadržavati čokoladu, citrus i čak vino. Da biste u potpunosti iskoristili okuse, zrno kave mora biti pečeno dok ne postane tamno.

5. Vrste prženja zrna kave

 

Faktor koji može utjecati na okus kave, a samim time i na vaš izbor, vrsta je prženja zrna kave. Ovisno o vremenu i načinu prženja zrna, kava će imati različite okuse.

 

Tijekom prženja kave količina kofeina unutar samog zrna ostaje nepromijenjena ali zbog dehidracije zrno gubi na težini i istovremeno dobiva na volumenu (oko 60 %). Prženje je postupak toplinske prerade sirovih zrna kave. Proces traje do 20 minuta, a odvija se na temperaturama do 220 °C. Cijeli postupak ovisi o veličini zrna i vrsti kave koja se prži, te prži li se neka vrsta zasebno ili kao mješavina nekoliko različitih kava.  Razlikujemo svijetlo, srednje i tamno prženje.

 

  • Svijetlo prženje je specifično za pripremu napitka s manjom količinom ekstraktivnih tvari; ti napitci su blažeg okusa i sa slabije izraženom aromom
  • Srednje prženje daje napitke sa snažno izraženom aromom, koristi se za kavu koja će se konzumirati kao kava za domaćinstvo
  • Tamnim prženjem dobivamo napitak s većom količinom ekstraktivnih tvari, snažnije arome, a ovako pržene kave upotrebljavaju se za pripremu espresso napitaka

6. Kava s dodatkom okusa

 

Na okus kave se može utjecati i umjetnim dodavanjem arome. U trgovinama je moguće pronaći kavu različitih okusa poput vanilije, čokolade, lješnjaka, ruma, mente ili cimeta. Mnogi od tih okusa mogu se naći u određenim vrstama kave, ali nisu toliko izraženi sami po sebi.

 

Proizvođači se odlučuju pojačati ili izmijeniti okus kave dodavanjem aromatičnih sastojaka u različitom vremenu obrade:

 

  • Nakon prženja zrna dodaju se tekuće arome
  • Aroma u prahu miješa se s mljevenom kavom

7. Način pripreme

 

Nakon što odaberete vrstu kave za sebe, morat ćete odabrati i način pripreme. Preko standardnih metoda koje koristi većina - francuska preša, filtrirana, espresso, mocha - do nekih metoda narodne pripreme samo u određenim regijama, kao što su: kava na pijesku, vijetnamska kava, finska kava ili grčka kava.

 

Francuska preša

 

Priprema kave metodom francuska preša ne uključuje filter, a dobivena kava ima veći udio kofeina i jači okus. Mljevena zrna kave natope se vrućom vodom, a zatim prešaju kako bi se dobila kava.

 

Priprema:

 

  • Trebate francuski uređaj za prešanje, odnosno francuski aparat za kavu
  • Da biste dobili šalicu kave, dodajte dvije žličice kave i šalicu vruće vode
  • Pričekajte tri do pet minuta, a zatim pritisnite klip da biste kavu potisnuli na dno uređaja

 

Aparat za kavu s filterom

 

Zbog svoje praktičnosti najpopularnija metoda pripreme kave. Ako kavu pijete na ovaj način, ona će imati manje kofeina u usporedbi s onom koja se dobije 'kuhanjem'. Filteri korišteni u uređaju blokiraju uljne spojeve da dođu do vaše kave. Uljni spojevi iz kave mogu povećati razinu vašeg kolesterola.

 

Priprema:

 

  • Trebate aparat za kavu
  • Za šalicu kave stavite dvije žličice kave u filter
  • Ulijte šalicu vode u spremnik
  • Uključite aparat i pričekajte da vaša kava bude gotova

 

Espresso

 

Espresso se dobije kada topla voda prođe kroz držač filtera koji sadrži komprimiranu mljevenu kavu. Dobivena kava je koncentrirana, s jakom aromom i može se prepoznati po sloju pjene koja se formira iznad nje.

 

Priprema:

 

  • Potreban vam je aparat za espresso kavu  (priprema se može razlikovati ovisno o aparatu)
  • Za šalicu kave trebate desetak grama kave koju treba pritisnuti u držač filtera
  • Utaknite držač filtera na uređaj i započnite s pripremom

8. Kako čuvati kavu

 

Kao što je već spomenuto, da biste uživali u najboljem ukusu kave, pripremite je u roku od dva tjedna nakon prženja. Tijekom navedenog perioda i skladištenje može utjecati na okus kave. Kavu treba uvijek čuvati u suhoj i zatvorenoj posudi, izbjegavati vlagu, ne koristiti prozirni spremnik i ne skladištiti blizu izvora topline.

 

Da biste uživali u aromatiziranoj kavi, uzmite u obzir njezinu svježinu, vrstu kave, zemlju podrijetla, ali i vrstu prženja. Pokušajte pronaći što više tih podataka na pakiranju ili kupite zrna izravno u specijaliziranoj trgovini kave. Nakon što odaberete pravu kavu za sebe, u Philips ponudi aparata za kavu možete pronaći onaj koji će vas pratiti na vašem putovanju u užitku ispijanja kave!

Našu web stranicu najbolje možete pregledati u najnovijoj verziji Microsoft Edgea, Google Chromea ili Firefoxa.