četkice za električne zube

Jednokratni predmeti za kupaonicu koje trebate odmah prestati kupovati

Nakon kuhinje, kupaonica je druga prostorija u vašem domu koja proizvodi najveću količinu plastičnog otpada. Srećom, jedna je i od prostorija koju je najlakše pretvoriti u raj bez jednokratne plastike i plastične ambalaže.

Mnogi ljudi misle ili očekuju da pobornici zero waste načina života ne stvaraju nikakav otpad. Kao što smo već puno puta spomenuli, održivost u svakodnevnom životu ne može se stopostotno prakticirati osim ako živite daleko od moderne civilizacije, u nekom neotkrivenom autohtonom plemenu daleko u amazonskoj prašumi. Cijela poanta načina života bez otpada je izbjegavanje stvaranja otpada, odnosno otpada koji će završiti na odlagalištu. Zato se tolika važnost stavlja na ponovnu upotrebu, recikliranje i kompostiranje proizvoda što je više moguće. To također znači da je poželjno smanjiti korištenje jednokratnih proizvoda, čak i ako se mogu kompostirati i reciklirati.


Da biste živjeli sa što manje otpada, prvo trebate odbaciti sve proizvode koji su jednokratni i nepotrebni, a koji će završiti kao smeće. Sljedeći korak je pronaći ekološki prihvatljive alternative za proizvode koje često kupujete i napravite zamjenu. Srpanj je poznat kao mjesec bez plastike, odnosno mjesec kada nastojimo što manje kupovati jednokratnu plastiku koja sve više zagađuje okoliš i izbjegavamo plastična pakiranja, stoga je idealno vrijeme da isprobate ove eco-friendly alternative za vašu kupaonicu.

1. Štapići za uši

 

Izbjegavajte ih u širokom luku. Postoji razlog zašto imamo vosak ušima i ne bismo ga trebali uklanjati štapićima za uši. Međutim, ako se nikako ne možete odreći ove navike, odaberite barem prirodne štapiće koji su biorazgradivi ili još bolje one višekratne.

Električne četkice

2. Proizvodi za uklanjanje dlačica 

 

Plastične britvice su najpotrošniji proizvod u vašoj kupaonici. Ovisno o tome koliko se često brijete, obična britvica bi se trebala mijenjati otprilike svaki tjedan. Prema Agenciji za zaštitu okoliša, godišnje se na odlagalište baci oko dvije milijarde nerazgradivih britvica za jednokratnu upotrebu, što ih čini jednim od 10 najčešćih plastičnih proizvoda na svijetu koji zagađuju okoliš.

 

Održivije opcije su IPL uređaji kao što je Philips Lumea. Naime, korištenjem Lumee brijanje, depilacija ili epilacija je potrebna prije tretmana svaka dva tjedna, zatim svaka četiri tjedna i naposljetku pri održavanju rezultata. Osim što ćete uživati u koži bez dlačica do šest mjeseci, bitno smanjujete količinu plastičnog otpada. Isto vrijedi i za epilator pomoću kojeg možete u roku od 10 minuta imati glatku kožu i do četiri tjedna.

lumea

3. Blazinice za skidanje šminke

 

Većina pamuka uzgaja se uz velike količine pesticida, a uz to je biljka koja zahtjeva puno vode. No čak i ako su pamučne blazinice kojima uklanjate šminku s očiju i čistite lice dobivene iz organskog uzgoja, i dalje ćete ih koristiti samo jednom, a zatim baciti. Složit ćete se da je to dosta rastrošno.

 

Umjesto toga odlučite se za višekratne blazinice ili krpe za lice koje možete oprati nakon korištenja i iznova koristiti. Osim toga, ne dolaze u plastičnom pakiranju kao uobičajene blazinice iz drogerije.

cotton-pad

4. Četkica za zube

 

U svijetu se godišnje proda oko 3,5 milijarde četkica za zube, a materijali od kojih se izrađuju četkice ne mogu se reciklirati. Drugim riječima, 3,5 milijarde četkica godišnje završi na odlagalištima otpada ili u našim oceanima, gdje će i ostati najmanje 1000 godina.

 

Umjesto da iznova kupujete četkice koje su loše za vaše zube i za okoliš, odaberite održiviju opciju – električnu četkicu. Primjerice, Philips Sonicare četkica uklanja površinske mrlje zahvaljujući gusto raspoređenim vlaknima, stvara vidnu razliku u smanjenju zubnog kamenca i zubnog plaka u odnosu na običnu četkicu. Jednim pranjem postiže što obična četkica ne uspijeva u mjesec dana. Posebnost četkice je i ugrađena tehnologija BrushSync koja vas podsjeća da je vrijeme za zamjenu glave četkice nakon tri mjeseca korištenja. Dobra ideja je da istu električnu četkicu koristite na primjer supružnici jer se glave četkice lako mijenjaju dok držač ostaje isti.

Električne četkice

5. Proizvodi za intimnu higijenu

Iako su tamponi od organskog pamuka izvrsna ekološka opcija, oni za proizvodnju i dalje koriste veliku količinu neobnovljive energije i nakon upotrebe završe na odlagalištu otpada.


Najbolje rješenje su menstrualne čašice koje se mogu prati i ponovno koristiti. Iako se isprva čini komplicirano, čašica je zapravo vrlo jednostavna za korištenje. Mnoge žene koje su ju probale više se nikada nisu vratile korištenju tampona i uložaka. Zamislite samo koliko je to manje plastike u kojima dolaze uobičajeni higijenski proizvodi.

Električne četkice

Written by:

Moglo bi vas interesirati

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Našu web stranicu najbolje možete pregledati u najnovijoj verziji Microsoft Edgea, Google Chromea ili Firefoxa.