Što trebate znati o diverzifikaciji hrane za bebe?

Hranjenje beba

Diverzifikacija hrane kod dojenčadi ključna je faza skladnog i zdravog razvoja, u kojem dijete stječe navike na krutu hranu i nove okuse. Najbolji način za započinjanje diverzifikacije je priprema pirea od voća i povrća.

 

Pire od kuhanog povrća zdraviji je od standardnog pripremljenog s krumpirom, a priprema je jednostavna i brza.

 

U nastavku vam donosimo korisne savjete za raznoliku prehranu beba, ali i neke recepte za ukusne piree.

1. Kada je dobro početi s diverzifikacijom hrane za bebe?

 

Diverzifikacija može započeti s navršenih 6 mjeseci starosti, a prije toga važno je da beba može:

 

  • Stajati sama i držati glavu uspravno
  • Dobro koordinirati rukama, očima i ustima, tako da može vidjeti hranu, uzeti je rukama i sama staviti u usta
  • Izbjeći refleks odbacivanja hrane jezikom, što također sprječava samo gutanje hrane

2. Kako diverzificirati dječju hranu?

 

Prije diverzifikacije potrebno je sagledati nekoliko stvari:

 

  • Uvesti samo jednu novu hranu svaka 4 dana
  • Nakon što uvedete novu hranu, postepeno navikavajte bebu. Započnite sa žličicom, zatim 2 do 3 žličice, sve dok ne postignete to da vaša beba pojede preporučenu količinu za njezinu dob
  • Nemojte dodavati šećer ili sol prilikom pripreme hrane za bebe. Potrebne količine nalaze se u povrću i voću, a njihova prekomjerna upotreba može prouzrokovati zdravstvene probleme, pogotovo kada je riječ o soli jer bubrezi bebe ne mogu prerađivati sol sve do navršene jedne godine života
  • Pazite da dijete nije alergično na bilo koji sastojak ili hranu koju koristite u pripremi hrane
  • Nakon što ste započeli diverzifikaciju, ne smijete prestati davati mlijeko. Kako se prilagođava novoj prehrani, dijete će postepeno samo početi konzumirati manje mlijeka, ostavljajući prostor čvrstim obrocima.

Hranjenje beba

3. Koje namirnice možete uvesti u diverzifikaciju?

 

Prva hrana koju možete početi davati bebi može biti povrće, voće ili žitarice. Pedijatar vam može točno preporučiti koja skupina hrane za bebe je najprikladnija za vas. Općenito, bebe male težine trebale bi započeti diverzifikaciju žitaricama, ali u većini slučajeva diverzifikacija započinje unošenjem voća i povrća.

 

Najjednostavniji način uvođenja čvrste hrane u prehranu vaše bebe je priprema hranjivih pirea. Oni će osigurati potrebnu količinu vitamina i hranjivih sastojaka za skladan razvoj.

 

U prvoj fazi diverzifikacije preporučljivo je koristiti samo jedan sastojak prilikom pripreme dječjeg pirea. Na taj ćete način moći puno lakše promatrati je li dijete alergično na jedan od sastojaka koji koristite. Nakon što ste sigurni da može podnijeti određene sastojke, možete ih pokušati kombinirati kako biste jelima dali posebniji okus.

 

Nakon što se dijete navikne na nove namirnice, možete započeti kombinirati jelovnik s pireima pripremljenim s nekoliko različitih sastojaka. Broj dnevnih obroka povećavat će se postepeno, tako da dijete između 6 i 8 mjeseci može imati 2-3 obroka dnevno, nakon čega će do dobi od jedne godine imati 4 obroka dnevno. Uz te obroke svakako pripremite i zdrave grickalice, posebno voće.

 

U periodu života vaše bebe između 7 i 9 mjeseci možete započeti unositi hranu poput šparoga, repe, špinata, kivija, dinje ili borovnica.

 

Kad beba navrši 8 mjeseci u pire možete dodati i malo vrhnja. Također možete uvesti i žitarice u bebinu prehranu, ako s njima niste započeli diverzifikaciju.

 

Izbjegavajte hranu koja izaziva nadutost poput graha, luka, kupusa ili brokule.

4. Ukusni recepti za dječji pire

 

Dječje kašice se lako i brzo pripremaju. Donosimo nekoliko zdravih i hranjivih recepata za diverzifikaciju prehrane kod beba: 

Pire od mrkve

 

Za pripremu pirea potrebne su vam dvije mrkve srednje veličine. Mrkve očistite, dobro isperite u hladnoj vodi, narežite na komadiće i kuhajte 20 minuta. Ako imate kuhalo na paru, mrkvu možete pripremiti u njemu, i to mnogo brže. Nakon što su kuhane, možete ih zgnječiti vilicom ili koristiti blender sve dok ne dobijete lijepu glatku teksturu. Na kraju dodajte žlicu mlijeka ili formule (pripremljene, ne u prahu) da pire postane kremast. Pire od mrkve također možete napraviti i s pečenom mrkvom, koja je aromatičnija i slađa od kuhane. Kada beba navrši 8-9 mjeseci u pire dodajte i koju kap maslinovog ulja.

 

Prednosti: Mrkva je bogata vitaminom A i beta-karotenom, koji poboljšavaju vid i pomažu u održavanju zdravlja očiju.

Hrana za bebe

Pire od bundeve

 

Očistite bundevu i narežite na manje komade. Kuhajte je u malo vode ili na pari. Nakon što je bundeva skuhana dobro je izmiješajte u blenderu dok ne postane glatke teksture.

 

Prednosti: Bebin probavni sustav dobro podnosi pire od bundeve. Bundeva je bogata vitaminima (A, C i B), mineralima (magnezij, kalij, bakar, cink, mangan) i ima visoki udio vlakana koji pomažu u održavanju zdravlja probavnog sustava. 

Pire od slatkog krumpira (batata)

 

Slatki krumpir (batat) ogulite i isperite pod mlazom vode. Zatim ga narežite na male kocke i skuhajte u vodi. Nakon što je krumpir kuhan, blendajte ga tako da dobijete pire.

 

Prednosti: Slatki krumpir je hranjiv i sadrži vitamine, minerale (kalij, magnezij) i vlakna. Kao i mrkva, bogat je izvor beta karotena.

Pire od breskve

 

Za pripremu pirea potrebno je šest breskvi koje je potrebno očistiti, a zatim narezati na tanke kriške. Možete ih kuhati na pari oko 15 minuta. Kad su breskve gotove, stavite ih u blender i napravite kašu. Poslužite nakon što se ohladi.

 

Prednosti: Breskve sadrže beta karoten, vitamine skupine B, C, E i minerale i pomažu u jačanju imunološkog sustava, poboljšanju vida i borbi protiv probavnih smetnji, posebno zatvora.

Pire od jabuka

 

Za ovaj pire vam je potrebno dvije do tri velike jabuke koje mogu biti različitih sorti. Operite jabuke pod mlazom vode, očistite koru, narežite ih na tanke kriške i stavite u vrelu vodu. Nakon što se dobro skuhaju, procijedite ih i blenderom napravite fini pire. Za dodatak okusa možete dodati žličicu cimeta.

 

Prednosti: jabuka je jedna od prvih namirnica koja se preporučuje za raznolikost prehrane beba. Jabuke su bogat izvor vitamina C, a prosječna jabuka sadrži osam miligrama vitamina C, što znači 40% preporučene dnevne doze za šestomjesečno dijete. Osim vitamina C, jabuke sadrže i kalij, kalcij, fosfor, magnezij, bakar i željezo. Jabuke podržavaju crijevni tranzit i pomažu bebama koje imaju problema s konstipacijom.

Pire od avokada

 

Za ovaj pire vam je potreban jedan avokado, 50 ml mlijeka i žličica limunovog soka. Izrežite avokado na pola i žlicom očistite jezgru. Stavite jezgru u blender i pomiješajte s mlijekom dok ne dobijete kremastu teksturu. Na kraju dodajte žličicu limunovog soka. Limun će spriječiti da avokado ne oksidira, i tako promijeni boju i okus.

 

Prednosti: Avokado sadrži više kalija nego banana, ali i folnu kiselinu, vitamin B6 i magnezij. Uz to, avokado pruža vlakna potrebna za pomoć u reguliranju crijevnog tranzita kod djeteta.

Pire od graška s mentom

 

U posudi s vodom skuhajte 500 g graška i nekoliko listova mente. Nakon što se grašak skuha, sve zajedno stavite u blender i dobro miješajte dok ne postignete homogenu pastu.

 

Prednosti: Grašak je bogat vlaknima neophodnim za zdravu probavu djece, energizira tijelo i jača imunološki sustav. Sadrži i vitamine A, B, C, K, kalcij, željezo i bakar.

Dječji pire

Pire od lubenice i banane

 

U blender dodajte šalicu lubenice narezane na kockice, pola šalice narezane banane i dvije žlice jogurta. Dobro promiješajte sastojke u blenderu dok ne postanu homogena pasta.

 

Prednosti: Banane sadrže kalij, vlakna, vitamine, minerale i antioksidante i pomažu u održavanju uravnoteženog crijevnog tranzita. Lubenica sadrži vitamine A i C, čuva zdravlje očiju, mišića i kostiju te jača imunitet.

Pire od kruške i banane

 

Krušku dobro operite i očistite. Zatim narežite na kriške i  pomiješajte s bananom narezanom na kriške. Komadiće voća stavite na papir za pečenje i pecite u pećnici oko 30 minuta. Nakon što se voće ispeče ostavite da se ohladi te zatim stavite u blender i miješajte dok smjesa ne postane homogena.

 

Prednosti: kruške sadrže bakar i kobalt, neophodne za sintezu vitamina B2, ali i kalij, željezo, kalcij i magnezij. Kruške također pomažu u održavanju uravnoteženog crijevnog tranzita.

Jabučni pire od zobi i goji bobica

 

Operite jabuku pod mlazom vode, očistite je od kore i narežite na kriške. Stavite u posudu s vodom, dodajte nekoliko goji bobica i pustite da prokuhaju. Nakon što prokuha procijedite i stavite u blender sa šakom zobi i dobro promiješajte.

 

Prednosti: Zob je bogat izvor topljivih vlakana, kalcija, mangana, selena, cinka, biljnih bjelančevina, vitamina E i B1 koji sprečavaju zatvor, a vitamin B1 neophodan je za postizanje energije kod djeteta.

 

Diverzifikaciju prehrane dojenčadi treba izvoditi uravnoteženo jer to je vrijeme kada se djeca lakše privikavaju na novu hranu. Priprema pirea od voća i povrća brz je i jednostavan način da djetetu pružite zdravu i ukusnu prehranu.

Našu web stranicu najbolje možete pregledati u najnovijoj verziji Microsoft Edgea, Google Chromea ili Firefoxa.